Dan oslobođenja Novog Sada

Novi Sad obeležava Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Gradonačelnik Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, zajedno sa delegacijom Vojske Srbije, Gradskog odbora SUBNOR-a i Rezervnim vojnim starešinama položili su vence na Spomen-groblju i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju.

Povodom Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu položeni su venci na Spomen-groblju i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju.

Obilasku spomenika i polaganju venca prisustvovalu su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić sa delegacijama Vojske Srbije, SUBNOR-a i Rezervnim vojnim starešinama.

"Vodeći računa o slavnoj prošlosti koju su nam preci ostavili, mi smo zagledani u budućnost na slobodarskim temeljima, kako bi našim potomcima ostavili slobodnu, razvijenu i snažnu Srbiju", rekao je Vučević.

Napomenuo je i da je 23. oktobar jedan od najbitnijih datuma u istoriji Novog Sada.

"Pre 74 godine Novi Sad, grad stradalnik, grad heroj, oslobođen je od zla fašizma i nacizma. Danas se sećamo znanih i neznanih junaka i običnih ljudi koji su žrtvovali sopstvene živote", istako je Vučević.

Novi Sad dodelio nagrade i povelje najzaslužnijima

Vučević i Jelušić uručili su gradska priznanja – Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju. 

"U slavu naših predaka koji su pre 74 godine marširali korakom slobode za sve nas ponosan sam što mogu da poručim da danas zajedno postižemo sve veće ciljeve i da nas ništa neće zaustaviti u nameri da Novi Sad učinimo još boljim mestom za život", rekao je Vučević na svečanosti koja je počela nastupom ansambla "Vila" i stihovima Pere Zupca. 

Za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i umetnosti Oktobarska nagrada pripala je ansamblu "Vila" srpskog kulturno-umetničkog društva "Železničar", a za ostvarenja u višegodišnjoj izdavačkoj delatnosti prizanje je dodeljeno Izdavačkoj kući "Pravoslavna reč".

Oktobarska nagrada uručena je i docentu Miroslavu Kopanji za izuzetan doprinos društvenom i privrednom razvoju, kao i ostvarenim rezultatima u promovisanju šaha u Gradu Novom Sadu.

Za rezultate u prosveti Novembarska povelja dodeljena je Stanku Matiću, direktoru Tehničke škole "Mileva Marić Ajnštajn".

Priznanja su dodeljena povodom obeležavanja 23. oktobra - Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, odnosno povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво