Mobilni mamograf ispred RTS-a, za sada se prijavilo 800 žena

Mobilni mamograf je ponovo u Aberdarevoj ulici. Preventivni pregledi protiv raka dojke obavljaće se svakodnevno od 10 do 18 sati, osim nedeljom. Neophodno je da se pregled zakaže telefonom. Za tri dana zakazivanja prijavilo se 800 žena.

U Srbiji svake godine od raka dojke oboli oko 4.600 žena, a 1.600 umre. Protiv kancera može da se bori prevencijom. Ako se otkrije na vreme, izlečiv je u preko 90 odsto slučajeva.

"Nikada mamograf nije bio bliže, bar nama ženama iz RTS-a, ovde na parkingu u Aberdarevoj ulici, ali moram da priznam da smo sve iste. Svaku ženu je strah da ode na mamograf, sve se nećkaju. Međutim, ova prilika ne sme da se propusti, jer radost kada vidite da je sve u redu je nemerljiva", kaže glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa RTS-a Olivera Kovačević.

Mamograf će ispred naše kuće biti mesec dana. Pregled se zakazuje na brojeve telefona 011/2684-052 i 011/2062-733, od osam do 14 časova.

"Jako je važno da se zna da je ovo pregled za zdrave žene, koje ne osećaju nikakve simptome, niti tegobe. Ukoliko se postavi sumnja, radiolozi koji učestvuju u obavljanju skrininga rade duplo čitanje, ukoliko se postavi sumnja da postoji bilo kakva promena koja zahteva dodatnu dijagnostiku, žena će biti adekvatno pregledana u našim bolničkim uslovima", rekla je direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović.

Velikom broju prijatelja kampanje RTS-a, pridružio se i "Belgrade Fashion Week", pa će i domaćoj modnoj publici biti poslata poruka "Rak je izlečiv".

"Svi treba da vode računa o zdravlju žena, a s obzirom na to da 'Fashion Week' znači kako se obući, kako nešto nositi, naravno da je jako bitno objasniti kako biti zdrav. Znate, mamograf je fantastična stvar, danas je rak izlečiv, jedino je problem vreme. Na vreme ako se nešto otkrije – pobeda je naša", kaže manekenka Ivanka Dvojaković.

Kada je u martu mobilni mamograf bio postavljen ispred RTS-a, za tri nedelje pregledano je 1.520 žena. Kod 11 je otkriven rak dojke, ali na vreme.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи