Dačić sa ekspertom za Aušvic i autorom knjige o Jasenovcu

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je profesora Gideona Grajfa, eksperta za Aušvic, autora knjige "Jasenovac Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti".

Sastanku su prisustvovali predsednik Udruženja preživelih iz Aušvica Moše Ha Elion, predsednik Udruženja preživelih iz Jasenovca Milinko Čekić i preživeli iz Aušvica i Jasenovca.

Ministar Dačić zahvalio je profesoru Grajfu i preživelima iz Aušvica i Jasenovca na borbi protiv pokušaja revizije i opravdanja zločina. Svaka žrtva koja je pala kao žrtva zločina naročito na rasnom i nacionalnom planu zaslužuje osudu, duboko poštovanje i sećanje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Profesor Grajf je premijerno predstavio svoju multidisciplinarnu studiju od 700 stranica na 63. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, u prisustvu preživelih iz Aušvica koji su prvi put, nakon Drugog svetskog rata, doputovali ovim povodom u Beograd da pruže podršku preživelima Jasenovca, a koji su inače i počasni članovi Uređivačkog odbora.

Prezentaciji je prisustvovala i ambasador Izraela u Beogradu Alona Fišer Kam, zatim počasni član Uređivačkog odbora Moše Ha Elion, predsednik Udruženja preživelih Aušvica u 96 godini života, specijalni gost Beatris Grajf, bivši direktor izraelske policije u vreme Golde Meir, saradnik Simona Vizenatala u 92. godini života, zatim izraelski profesori i eksperti za oblast holokausta, antropološko-forenzičkih i judaističkih studija.

Profesor Gideon Grajf bavi se fabrikama smrti 41 godinu, svetski je priznat ekspert za Aušvic i po prvi put je u ovoj knjizi objavio komparativnu analizu Jasenovca i Aušvica, kao dva eklatantna primera fabrika smrti u Drugom svetskom ratu.

U knjizi su predstavljeni rezultati njegovog istraživanja na bazi svedočenja preživelih.

Profesor Grajf je dokumentovao 57 metoda mučenja i ubijanja zatočenika u Jasenovcu, i sačinio analizu kontroverzi o boju žrtava i fenomenu poricanja zločina u Drugom svetskom ratu, kao i o problemu narastajućeg trenda neonacizma u Evropi i šire, sa fokusom na neoustaštvo, posebno ukazujući i na istraživanja analitičara Svetskog jevrejskog kongresa o rehabilitaciji ustaštva.

I ovoga puta, Grajf je izrazio zabrinutost zbog objavljivanja knjiga o ozloglašenim upravnicima logora smrti Jasenovac i izrazio nadu da će progresivne snage u Hrvatskoj preovladati uz podršku jevrejskih i antifašističkih organizacija.

Specijalno, za ovu priliku, izdavači su doputovali iz Fondacije za Holokaust iz SAD, kao i iz Instituta za Holokaust Šem Olam iz Izraela i Nacionalnog instituta za forenziku i Akademskog koledža za judaističke studije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се