"Fenomenalna reakcija društva i policije u slučaju devojčice iz Sente"

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić kaže za RTS da je reakcija policije u slučaju nestanka devojčice iz Sente bila odlična, upravo onakva kakvu je zamišljao kada je Fondacija pokrenula inicijativu za izmenu Zakona o policiji.

Igor Jurić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je zahvalan MUP-u na pronalasku devojčice iz Sente. 

"Kada smo pokrenuli inicijativu za izmenu Zakona o policiji, tkz. Tijanin zakon, ovako sam to zamišljao - da policija izađe onog momenta kada se prijavi nestanak. Bila je to jedna fenomenalna reakcija društva i policije i nadam se da će se taj trend nastaviti", kaže Jurić.

Dodaje da se na godišnjem nivou Fondaciji prijavi nestanak 1.300 do 1.500 dece. 

"Najveći broj dece se pronađe, nama se javljaju roditelji koji traže svoju decu i mi moramo da im pomognemo i sa socijalne strane. O porodicama žrtava, rekao bih, ne brinemo dovoljno dobro", napominje Igor Jurić. 

Ističe da je Fondacija koju vodi pokretač inicijative da se Krivični zakon promeni uvođenjem doživotne kazne zatvora za ubice dece i žena jer je najveći broj povratnika, njih 92. 

"Nije se ništa još promenilo i čini mi se da je država još nema. U slučaju nestanka devojčice iz Sente plašio sam se upravo toga da je poznat, da je povratnik i iskreno, nisam slutio takav završetak i mnogo sam srećan", kaže Jurić. 

Govoreći o medijima koji su objavili da je 2008. godine i sam prekršio zakon, Igor Jurić kaže da ne želi da se pravda i da ga narod u Srbiji poznaje od momenta kada je Tijana ubijena. 

"Nikada se ovim ne bih bavio da toga nije bilo. Želeo sam neke stvari da pomerim u ovom društvu i da ja kao običan građanin utičem na to. Nije istina da mi zarađujemo novac na mrtvom detetu. Svaki građanin ove zemlje, svaki novinar, istražni organ može da dođe da vidi kako radimo i kako raspolažemo sredstvima", napominje Jurić. 

Dodaje da je dilema kako nastaviti dalje.

"Ne znam koji je razlog za ovo, nismo išli protiv države. To je obrnuto, ako ja kritikujem ja želim da se nešto pokrene, a ako kažeš nešto iskreno danas, ti napadaš državu. Ponavljam da ja kao Tijanin otac ne mogu da dozolim da bilo ko vređa naš rad i naše dete i mislim da Fondacija nema zaštitu državnih organa", zaključuje Igor Jurić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво