Otkriven spomenik junacima Gornje Trepče

Otkriven je spomenik borcima poginulim u balkanskim i Prvom svetskom ratu u Gornjoj Trepči kod Čačka. Tom prilikom predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je naglasila da je naša istorija teška i stradalnička, ali da su je stvarali časni, pošteni i hrabri ljudi.

Maja Gojković je prilikom otkrivanja spomenika poginulim borcima istakla da je na današnjim generacijama da neguju sećanje na slavne stranice srpske istorije.

Gojkovićeva je naglasila da Srbiju pre jednog veka nisu uspeli da slome, a da je srpski narod sačuvao svoj slobodarski duh, svestan da samo tako može da živi dostojanstveno u svojoj zemlji. 

"Srbija ni danas nema veći interes i važnije misije od očuvanja svoje teško stečene slobode, mira i stabilnosti", poručila je Gojkovićeva.

Predsednica parlamenta je napomenula da je istovremeno važno da se ne dozvoli prekrajanje istorije i istakla da je na današnjim generacijama ne samo obaveza da neguju nasleđe koje su im preci ostavili, već i da buduće generacije uče o vrednosti slobode. 

"Ovo je godina velikih jubileja, godina u kojoj obeležavamo i slavimo veliku pobedu. Sada, vek kasnije kada se sećamo tih slavnih stranica naše istorije, prava je prilika da se na ovakav način zahvalimo i odužimo svima onima za koje nije postojala viša vrednost od slobode i nezavisnosti", poručila je Gojkovićeva.

"Posle oslobođenja od Turaka  nije bilo predaha"

Maja Gojković je ukazala da je konačno oslobođenje Srbije u balkanskim ratovima od osmanske vlasti, kao i odbrana države od napada neuporedivo nadmoćnijeg neprijatelja u Prvom svetskom ratu pored brojnih epskih bitaka i pobeda, nosilo sa sobom i stradanje naroda, koji je bio vođen jedino željom da u svojoj zemlji živi i radi slobodno.

Ona je podsetila je da nije bilo predaha za srpski narod posle oslobođenja od Turaka.

"Nakon Balkanskih ratova, srpski seljaci su vrlo brzo morali da zamene ralo za puške, da bi još jednom branili svoju otadžbinu. Pošto je je 1914. Srbija primila telegram, ponovo je naš kraj pokazao hrabrost i odlučnost. Pobedili smo u Kolubarskoj bici iako su svi očekivali naš poraz. Usledila je golgota preko Albanije, da bi na Solunskom frontu opet pokazali nadljudsku hrabrost", rekla je ona.

Molitvu za pokoj duša srpskim junacima pred spomenikom su čitali iguman manastira Vujan i sveštenici SPC.

Milorad Gojković, pisac knjige "Rodoslov Gornje Trepče", poručio je da će se navek pamtiti podvig Stoje Gojković, čiji je muž Velimir poginuo u Drugom balkanskom ratu, a njihov jedinac Milorad u Prvom svetskom, 1914. negde kod Prištine.

"Hrabra Miloradova majka Stoja - Lila, saznavši za usud, upregla je volove, natovarila sena na zapregu i dodala nešto hleba i vode, pa sa sestrom Filipom krenula iz Gornje Trepče da traži mrtvoga sina", rekao je on. 

Na svečanosti su besedili još i zdravičar Milinko Gojković i predsednik Saveta MZ u selu, Dejan Mijailović. 

U vrhu kamenoga belega, iznad zlatne ćirilice, postavljena su i ova slova: "Svome rodu darivali ste slobodu, nek imena vaša u večnosti sjaje". 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво