Veliki školski čas u Šumaricama

U Srbiji je državni praznik Dan sećanja na sve žrtve iz Drugog svetskog rata. Kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u kragujevačkim Šumaricama održana je tradicionalna antiratna manifestacija Veliki školski čas.

Sa mesta masovnog streljanja, gde su nemački fašisti, zajedno sa građanima iz školskih klupa, izveli i streljali đake i profesore, Kragujevac i ovog 21. oktobra podseća, opominje i upozorava da se tako nešto više nikada i nigde ne ponovi.

Velikom školskom času i ove godine prethodio je moleban, pomen žrtvama, koji je služio vladika šumadijski Jovan i sveštenici Šumadijske eparhije.

Kraj spomenika đacima i profesorima položeni su venci Prve kragujevačke gimnazije, Kragujevca, Vlade Srbije, ambasada, gradova pobratima i prijatelja Kragujevca, diplomatskog kora.

Ministarka u Vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović rekla je da je Veliki školski čas i ove godine poslao poruku mira i da se nikada više ne dogodi tragedija kao 21. oktobra 1941. godine.

"Sam školski čas uvek ima i tu umetničku notu, ali ono što je najvrednije to su deca, to su Kragujevčani koji ga čine masovnim časom i ta poruka ide zaista masovno iz Kragujevca", rekla je ministarka.

Smatra da "niko ne zna istoriju našeg doba tako dobro kao Kragujevčani zahvaljujući Velikom školskom času".

U ime streljanih i preživelih govorili su umetnici, glumci kragujevačkog Knjaževsko srpskog teatra.

Dramski prikaz "Nisam kriv što sam živ" po sudbini Mije Aleksića

Ove godine izveden je dramski prikaz "Nisam kriv što sam živ", po tekstu Đorđa Milosavljevića, u režiji Slađane Kilibarde.

Zasnovan je na sudbini glumca Mije Aleksića, jednog od preživelih stradalnika kraguejvačke tragedije.

Đorđe Milosavljević smatra da je ovo trenutak za tu kulturu sećanja.

"Želim da tekstom i ovim Velikim školskim časom skrenem pažnju na one koji su uspeli da prežive i na nas koji smo još uvek živi", kaže Milosavljević.

Nemački okupatori su, kao odmazdu za pogibiju deset svojih vojnika i ranjavanje 26 u napadu partizana 16. oktobra 1941. na 3. bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta, u Šumaricama 21. oktobra streljali oko 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, među kojima i 300 učenika srednjih škola i šegrta, i 15 dečaka, uličnih čistača obuće. 

Veliki školski čas kraj spomenika streljanim đacima i profesorima prvi put je održan 1957 godine. 

U programu Velikog školskog časa ukupno je učestvovalo više od 50.000 učesnika, napisano na desetine poema, originalnih muzičkih i književnih dela.

Kragujevačke Šumarice i spomen kompleks 21. oktobar posetilo je pet miliona ljudi iz zemlje i sveta.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво