Siguran posao – put iz začaranog kruga porodičnog nasilja

Od početka godine ubijeno je 25 žena u porodičnom nasilju. Broj tek za četiri manji nego na kraju 2017. Iz začaranog kruga nasilja, mnoge teško izlaze. Najčešće zato što nemaju gde da odu, bez posla, a mnoge i bez kvalifikacije.

Dve godine je trpela nasilje u porodici. Počelo je, kaže, odmah posle prvog porođaja. Od odlaska je neretko odustajala, jer nije imala gde.

"Na početku sam ga ispitivala, ja ni poslednju godinu škole nisam završila. Da probam da radim, da deca idu u vrtić, međutim on to nije želeo. Nisam imala pravo da kažem 'ja hoću to da radim', meni se ovaj posao ne sviđa, hoću svoju platu i svoj posao", kaže jedna od žena koja je potražila pomoć.

I ovo nije usamljen primer. U "Sigurnu kuću" najčeće dolaze žene koje su godinama bile suočene sa psihičkim, ekonomski i fizičkim nasiljem.

"Većina žena koja dođe u Sigurnu kuću ona ne radi ili nikad nisu ni radile i što je možda i najgore nemaju određene kvalifikacije. Uglavnom zapošljavaju na poslovima nekvalifikovanih radnika, da li je u pitanju čišćenje ili recimo pomoćni poslovi u pekari", kaže koordinatorka "Sigurne kuće" Vesna Stanojević.

Bolji posao znači i bolju zaradu. Priliku za to dobilo je 14 žena u Vranju. Za tri meseca prošle su obuke, dobile prve plate.

"Našli su mi posao koji mi odgovara, da sam zadovoljna, da imam svoj dinar. Želela bih da svaka žena u tome uspe. Nasilje u porodici može svako da prevaziđe", veruje jedna od žena koja je prošla obuku.

Da svaka žena prevaziđe i osamostali se ideja je bila tromesečnog projekta "Samostalni život". Poslodavci su takođe imali svoju računicu, dobijali su naknadu za troškove obuke.

"Devet žena i danas radi kod poslodavaca u Vranju. Po završetku projekta 30. juna jedna žena je dobila ugovor na neodređeno a u međuvremu još jedna", navodi Suzana Antić Rosić iz organizacije "SOS telefon" .

Bilo bi ih i više, kažu oni koji su na terenu, ali su potrebni trajnija rešenja.

"Sistemsko rešenje bi bilo da se one uvrste u neku kategoriju žena koje imaju prednost kod zapošljavanja. To je moguće i više puta je bila tema", smatra Vesna Stanojević.

Dok ne postane više od teme razgovara, žene u "Sigurnim kućama" nove kvalifikacije dobijaju samo u periodima trajanja različitih projekata. Za njih nema mogućnosti svake godine. Isto važi i za posao. Tada im ostaje da se uzdaju u dobru volju poslodavaca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара