"Otvaranje kulturnog centra Srbije u Moskvi prioritet"

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je nakon sastanka sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Medinskim da će apsolutni prioritet Ministarstva u međunarodnoj saradnji naredne godine biti otvaranje kulturnog centra Srbije u Moskvi. Posle sastanka dvojica ministra otvorili su u Ruskom domu izložbu "Vostani Serbie" autora Dragana Martinovića.

Vladan Vukosavljević je rekao da je pred Srbijom i Rusijom potpisivanje bilateralnog sporazuma o statusima kulturnih centara.

"To je formalizacija postojećeg stanja ovde i stvaranja okolnosti da se to desi u Moskvi. To je deo naše kulturne politike", rekao je Vukosavljević i najavio da će 29. novembra biti otvoren Kulturni centar Srbije u Pekingu.

Ministar Medinski je, nakon sastanka u Ruskom domu, naglasio da u svim oblastima ima prostora za proširenje saradnje dveju zemalja, a posebno se osvrnuo na kinematografiju.

"Trenutno se snimaju dva filma u koprodukciji Rusije i Srbije i vode se pregovori za još jedan", rekao je Medinski.

Vukosavljević je pomenuo i da se vode intenzivni razgovori o saradnji između Narodnog muzeja u Beogradu i Ruskog muzeja iz Sankt Peterburga, a u planu je intenziviranje razgovora sa Tretjakovskom galerijom u Moskvi.

"Očekujemo gostovanje velikih i važnih izložbi iz Rusije, ali i da naše kulturno blago bude predstavljeno ruskoj javnosti. Mogu da nagovestim povećan obim saradnje u oblasti razmene izložbi u narednom periodu", rekao je Vukosavljević.

Vukosavljević i Medinski otvorili izložbu u Ruskom domu

Ministri kulture Srbije i Rusije otvorili su u Ruskom domu izložbu "Vostani Serbie", autora Dragana Martinovića, koja je priređena povodom 100 godina od završetka Prvog svetkog rata.

Vladan Vukosavljević je rekao da je sasvim prirodno da se izložba priredi upravo u Ruskom domu.

"Ova izložba na upečatljiv način govori o stradanju srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, ali ističe i čuva i podseća na najveće simbole. Na ovim platnima nesvakidašnjeg formata nalaze se i spomenici kulture Srbije, prizori iz života, junaci, istorijske ličnosti, zapravo sve ono što je najbitnije za istoriju srpskog naroda", ocenio je Vukosavljević.

Podsetio je na slična istorijska iskustva Rusije i Srbije koje su se borile za svoju, ali i slobodu drugih.

Ruski ministar Medinski je rekao da ovih dana čitav svet obeležava kraj jedne krvave epohe u kojoj su, kako kaže, srpski i ruski vojnici odigrali ključnu ulogu.

Podsetio je da je rat započeo napadom na srpsku teritoriju i da je Nikolaj Drugi tada regentu Aleksandru Karađorđeviću saopštio da Rusija nikada neće ostaviti srpski narod.

"Danas sam šetao Beogradom i bio sam srećan kada sam video spomenik Nikolaju Drugom koji predstavlja simbol zahvalnosti srpskog naroda ovom imperatoru", rekao je Medinski.

Autor Dragan Martinović rekao je posetiocima da je izložba rezultat njegovog šestogodišnjeg samovanja u ateljeu i da je Veliki rat još uvek prisustan u njegovoj familiji kao da se juče dogodio, s obzirom da je "položila na oltar otadžbine 80 života".

"Ova izložba je moja zahvalnost njima i poruka pokolenjima", dodao je Martinović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво