Da li će mladi ostati u Bukovici da kuvaju rakiju?

U Bukovici, nekada bogatom voćarskom selu u okolini Kraljeva, deseti jubilarni put održani su dani grejane rakije. Tamo je većina staračkih domaćinstava, ali se meštani nadaju da će biti onih koji će nastaviti tradiciju.

Svakog oktobra Bukovica podseti na mesto kakvo je bilo pre više decenija. Tada majstori pravljenja takozvanog šumadijskog čaja pokazuju svoje umeće. Dobra rakija je, kažu, obavezan, ali ne i dovoljan uslov za pobedu.

"Ne ume svako da umesi hleb lepo. Neko mesi bolje, neko tanše. Tako i rakiju. A isto brašno. I tako i od rakije, ista rakija, ali ako ne ume da skuva...", priča Milan Ilić iz sela Lazac kod Kraljeva.

Posetioci su mogli da vide i sajam domaćih proizvoda i bogat kulturno-umetnički program. Mlađi su uživali na tradicionalnom memorijalnom turniru u malom fudbalu.

Posetioci kažu da prevashodno dolaze zbog druženja, dok je rakija na drugom mestu. Ima i onih koji najavljuju ponovni dolazak, a meštani kažu da ovakva manifestacija mnogo znači za njihov kraj.

"Počeli smo ponovo da se družimo, da se okupljamo po raznim selima na ovakav način da bismo očuvali našu tradiciju", rekao je predsednik Mesne zajednice Bukovica Nebojša Stefanović.

A sa njom se upoznala i delegacija kineske provincije Jilin koja je u poseti Kraljevu.

"Slične festivale imamo i u Kini. Vidi se da je došla jesen i da je vreme da se ljudi sa sela opuste i razvesele. Probao sam šljivovicu. Odlična je", istakao je generalni sekretar kancelarije za međunarodnu saradnju provincije Jilin Li Janjong.

Rakije su domaćini napravili i previše, jer su Rusi voće otkupljivali samo 15 dana. Prethodnih godina je izvožen gotovo sav rod, zbog čega su i mladi ostajali u selu i podizali voćnjake.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво