Đorđević na Konferenciji mladih lidera Srbije i Rusije

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je na Konferenciji mladih lidera Srbije i Rusije ocenio da je politika aktuelne Vlade koju je definisao predsednik Srbije omogućila privredni oporavak zemlje i poboljšanje kvaliteta života građana, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad.

Na konferenciji, koja je organizovana povodom obeležavanja 180. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, Đorđević je rekao da su za sprovođenje takve politike za Srbiju od ključne važnosti mir, stabilnost i saradnja država regiona.

"Predsednik Vučić zbog toga insistira na dijalogu, pronalaženju zajedničkih interesa i diplomatskim nastupima koji vode usvajanju kompromisnih rešenja u spornim pitanjima sa zemljama koje nas okružuju, nekada i po cenu donošenja nepopularnih odluka ili uzdržavanja od komentara na oštru i često nediplomatsku retoriku iz susedstva", rekao je ministar.

Pomenuo je da temelje Srbije, a to su slovenstvo i pravoslavlje, delimo sa Rusijom, te da iz toga proizlazi "sve ono najgore i ono najbolje što nam se desilo u istoriji".

"Naše slovensko poreklo i pravoslavna vera bili su jedini razlog za genocid nad našim narodima u Drugom svetskom ratu. Naša dva naroda su, više nego drugi evropski narodi, procentualno, podnela najveće žrtve u borbi protiv fašističkog zavojevača. Savremeni svet, uključujući i Povelju o Ujedinjenim nacijama, sazdan je na temeljima antifašizma i pobede u Drugom svetskom ratu", istakao je Đorđević.

Dodao je, međutim, da bi bilo veoma pogrešno da nedavna dešavanja i sukobe na Krimu, Kosovu i Metohiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, posmatrati van konteksta temeljnih vrednosti na kojima počiva savremeni svetski poredak, kao i istorijskih zbivanja na njihovom tlu.

"Zahvalni smo predsedniku Putinu i Ruskoj Federaciji na tome što ulažu velike napore da se, prilikom uspostavljanja novog, multipolarnog svetskog poretka, ne sprovedu u delo pokušaji da se revidiraju događaji iz Drugog svetskog rata, a destruktivna uloga koju su fašistički agresor i njegovi saveznici imali minimiziraju i relativizuju, da bi se ostvarile zamisli mračnih sila koje su poražene uz ogromnu žrtvu naša dva velika naroda - ruskog i srpskog", naglasio je ministar Đorđević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво