Srpski i hrvatski lekari razmenjuju iskustva u Kragujevcu

Lekari iz Hrvatske i Srbije razmenili su najnovija saznanja i iskustva iz oblasti spinalne hirurgije. Oni su se okupili na regionalnom skupu u Kragujevcu. Dobri stručnjaci i njihovo stalno usavršavanje omogućavaju Srbiji da parira evropskim ortopedskim centrima.

Kompleksnu operaciju velikog deformiteta kičme, zajednički su uradili kragujevački, niški i varaždinski ortopedi i neurohirurzi. Uspešno obavljen zahvat omogućio je pacijentkinji brz oporovak a lekarima razmenu iskustava u oblasti spinalne hirurgije.

"Veoma je bitno međusobno povezivanje između Kliničkih centara, zato što ovakvog kadra, koji se bavi spinalnom hirurgijom u našoj zemlji ima zaista malo", kaže prof. dr Nebojša Stojanović iz KC Niš.

Spinalna hirurija je skupa disciplina. Stalnim ulaganjem u lekare, njihovu edukaciju i zajednički rad sa najpoznatijim evropskim stručnjacima, Srbija hvata korak sa svetom. Kadrove imamo, a šta nam nedostaje?

"Fali nam malo više implanta, fali nam prostora vezano za operacione sale, pacijenata ima. Mogu reći, da na operaciju kičme trenutno čeka sigurno više od 70 ljudi", navodi dr Srđan Vlajović iz KC Kragujevac.

I to se menja. Tendencija Ministarstava zdravlja je da klinički centri u Nišu i Kragujevcu budu potpuno opremljeni za obavljanje najkomlikovanijih zahvata. U Hrvatskoj je više takvih klinika, a Varaždin će postati republički spinalni centar.

"Razvijanje centara, izvrsost, kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji, dovešće do poboljšanja kvalitea lekarskog posla i boljeg kvaliteta pacijenata nakon naših zahvata", ističe Vječeslav Kčira Fideršek iz Opšte bolnice u Varaždinu.

Deformiteti kičme, kao posledica povreda ili bolesti, u regionu i kod nas, sve su češći ali i teži. Zato je razmena znanja, iskustava i svetskih dostignuća, preduslov za njihovo uspešno lečenje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво