Obeležen Svetski dan bioetike

Svečanom akademijom u Rektoratu Univerziteta u Beogradu obeležen je Uneskov Svetski dan bioetike. Organizator je bio Centar za bioetičke studije kojem su rezultati ostvareni u prethodnom periodu omogućili da vodi Unesko Katedru za bioetiku za Evropu.

Centralnu proslavu, kojoj su prethodile mnogobrojne aktivnosti, otvorio je direktor Centra za bioetičke studije i šef Unesko katedre za bioetiku za Evropu profesor Vojin Rakić.

Rakić je najavio dalju saradnju sa svim relevantnim institucijama i zainteresovanim grupama kako bi i budući projekti koje Katedra i Centar sprovode bili uspešno realizovani.

Prorektor za nastavu beogradskog Univerziteta Predrag Bulat istakao je važnost bioetike kao naučne discipline koja objedinjuje više raznorodnih polja savremene nauke i na taj način predstavlja važnu ulogu u razvitku društva u budućnosti.

Direktora Sekcije za Srbiju Unesko katedre za bioetiku Dušanka Krajinović govorila je o aktivnostima Centra i Unesko katedre za bioetiku koje su sprovedene ove godine, te naglasila da odličan odziv na više desetina tribina i veliko interesovanje javnosti pokazuju kolika je potreba našeg društva za bioetičkim temama.

Dr Eva Kamerer, docentkinja na Filozofskom fakultetu, govorila je o moralnim pitanjima koja bioetika danas postavlja, a učesnici svečane akademije naglasili su značaj bioetike za razvoj nauke u svetu, kao i ulogu instutucija u Srbiji u tom razvoju.

Bioetika je relativno nova naučna disciplina koja proučava ljudsko delovanje u odnosu na kompletan život, uključujući i čoveka, te pokreće pitanja koja otvaraju naučna otkrića i nove tehnologije.

Centar za bioetičke studije krajem prošle godine je kompletirao osnivanje Unesko katedri za bioetiku u svim evropskim zemljama. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи