Svaka druga preporuka državnog revizora odnosi se na lokalne budžete

Državna revizorska institucija predstavila je jubilarni hiljaditi izveštaj o reviziji. Proverili su kako se troši novac u Užicu i utvrdili da se malo toga promenilo od prvih revizija. Najviše propusta u radu ima na lokalu, i to u javnim nabavkama.

Podvučeno crvenim – Užice troši više nego što ima u kasi i krši propise pri javnim nabavkama. Od revizora su dobili 29 preporuka i rok od 90 dana da se otklone nepravilnosti. 

Grad na Đetinji slika je stanja u Srbiji: propisi se najviše krše na lokalnom nivou i u pripremi budžeta.

"Prosečne nepravilnosti u jedinicama lokalne vlasti su negde 12-15 odsto izvršenja budžeta. A od toga jednu trećinu čine javne nabavke, možda polovinu čine preuzete obaveze, a ostalo čini veći obračun plata", navodi predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović.

Ne ispune institucije sve preporuke revizora, ali utiču na odgovornije poslovanje, evidentiranje imovine, urednije vođenje poslovnih knjiga, a sve to štedi novac poreskih obveznika.

"Ušteda se računa na godišnjem nivou da iznose od milijardu dinara, ukoliko sprovodite po zakonu trošenje javnih sredstava prema standardima koji su u Zakonu o računovodstvu i reviziji", objašnjava predsednica Odbora Skupštine Srbije za finansije Aleksandra Tomić.

Novina je da će revizori ubuduće objavljivati i to šta su institucije kod kojih su nepravilnosti otkrivene učinile da ih isprave.

"Ono što nije dobro, neki problemi se ponavljaju, možda ne svake godine, ali se nekad ponavljaju tokom dužeg perioda. To pokazuje da, pored DRI, moraju biti uključeni i neki drugi akteri, pre svega Narodna skupština, lokalne skupštine koje treba da na osnovu tih izveštaja promene zakone tamo gde nisu precizni", smatra Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije.

Za deset godina rada i hiljadu provera, Državna revizorska institucija dala je više od 10.000 preporuka – svaka druga odnosi se na lokalne budžete.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи