Gojković: Zakon o rodnoj ravnopravnosti za bolji položaj žena

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kaže da je od velikog značaja da parlament u saradnji sa nadležnim Ministarstvom donese novi, moderan Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji će ženama omogućiti suštinski bolji položaj u društvu.

Maja Gojković je na šestoj Nacionalnoj konferenciji Ženske paralamentarne mreže "Žene grade budućnost" rekla da očekuje da će taj zakon biti donet do kraja godine, navodeći da je javna rasprava o njemu završena.

Ona je dodala da je od velikog značaja da zakon ne ostane "mrtvo slovo" na papiru, već da ponudi moderna rešenja koja će moći da zažive u čitavoj Srbiji.

Navodeći da svako bez obzira na pol ima jednake mogućnosti učešća u odlučivanju i upravljanju javnim poslovima, nacrtom zakona se, kaže, podiže lestvica više za političke stranke budući da se predviđa da na izbornim listama bude najmanje 40 odsto žena.

Kako kaže, javni organi imaju obavezu da preduzimaju posebne mere da obezbede rodnu zastupljenost prilikom predlaganja stalnih delegacija Srbije u međunarodnim telima i imenovanjima u republičke i druge organe.

"Novi zakon o rodnoj ravnopravnosti vidim i kao priliku da se napravi još jedan korak napred u poboljšanju položaja žena i sprečavanju diskriminacije prilikom zapošljavanja, ostvarivanja prava na zaradu, socijalne i zdravstvene zaštite", rekla je Gojković.

Suzbijanje rodne diskriminacije u oblasti rada  

Gojković naglašava da Nacrt zakona veliku pažnju posvećuje suzbijanju rodne diskriminacije u oblasti rada i ostvarivanju jednakih mogućnosti zapošljavanja i napredovanja, obuka i usavršavanja. 

"Od velike je važnosti da zakonska zabrana, da se od žena prilikom zapošljavanja zahteva obaveštenje o bračnom i porodičnom životu ili planovima, dosledno primenjuje u praksi. I nacrtom je pažljivo definisano da se zabranjuje raskid radnog odnosa po osnovu trudnoće, porodiljskog odsustva i odustva radi nege deteta", rekla je ona.

Ističe da je to još jedna potvrda politike države Srbije prema porodici i njenoj zaštiti.

Gojković je iznela podatak da su žene u privatnom sektoru manje plaćene od muškarca, kao i da je stopa zaposlenosti žena u Srbiji još uvek niža od stope zaposlenosti muškraca i to za oko 14 odsto.

Važan segment zakona je, dodaje, posvećen i suzbijanju nasilja nad ženama, što zahvaljujući aktivnosti svih nadležnih organa više nije „tabu" tema u našem društvu. 

"Mnogo više pažnje i podrške se pridaje žrtvama, a država je pokazala da nasilje neće tolerisati i da će nasilnici biti najstrože kažnjeni. I ovom prilikom apelujem da niko od nas ne okreće glavu kada primeti nasilje. Dužni smo da ga prijavimo i dobro je da to Nacrt zakona jasno prepoznaje kao obavezu svih građana", rekla je Gojković.

Gojković je navela i da je važno da se sagledaju ključni efekti digitalizacije na ravnopravnost polova, kao i uticaj klimatskih promena koje se tiču budućnosti. 

Srbija i parlament su veoma otvoreni za te teme, rekla je Gojković i dodala da se bez posvećenosti aktuelnim pitanjima ne može suštisnki poboljšati položaj žena.

Proces digitalizacije je preduslov za ekonomski rast u modernim vremenima i prilika za region, posebno u svetu kada ogroman deo svetske populacije koristi "smartfon", pribegava onlajn kupovini...To otvara pitanje i uloge žena u ovoj oblasti, rekla je predsednica Skupštine Srbije.

Kaže da žene u sektoru informaciono komunikacionih tehnologija doprinose kreativnosti i produktivnosti ove industrije, a njihovo veće uključivanje u ovu oblast ključno je za budućnost Srbije.

"Imajući u vidu da je digitalna tehnologija osnov napretka društva, a žene stub njegovog razvoja, nužno je motivisati žene da u što većem broju budu deo ove privredne grane budućnosti", rekla je ona.

Gojković je primetla da i u našem društvu, kao i u mnogim drugim elovima Evrope još uvek postoje otpri da se žene u punoj meri uključe u sve društvene, ekonomske i političke tokove.

Međutim, dobro je, kaže da sve više ima onih država među kojima je i Srbija koja zagovara jasnu politiku da su žene i njihov rad i znanje nezaobilazni i da bez toga ne može biti celokupnog razvoja.

U godinama za nama, uspeli smo, dodaje predsednica parlamenta, da srušime mnoge "tabue", a ti rezultati se, kaže, prepoznaju u većoj zastupljenosti žena i na funkcijama.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво