Vučić: Cilj 30.000 ili 40.000 đaka u dualnom obrazovanju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je oko 4.500 dece uključeno u dualni sistem obrazovanja i da cilj da taj broj bude povećan na 30.000 ili 40.000 đaka.

Vučić je nakon razgovora sa đacim, na carinskoj ispostavi - Terminal Beograd, u prisustvu predsednika Austrije Aleksandera Van der Belena, zahvalio toj zemlji i Privrednoj komori Austrije što podržavaju razvoj dualnog obrazovanja u našoj zemlji.

"Srećan sam što sam ovde sa predsednikom Austrije i zbog naše divne dece koja pocinju da rade u sedam austrijskih kompanija i istoremeno uče. Mislim da je to najbolji put da steknu najviše stepen odgovornosti i marljivosti. To je divna vest za našu zemlju", rekao je Vučić.

On je roditeljima zahvalio što su imali razumevanja za decu i što ima na taj način pomažu u životu i poručio da će država i društvo pomoći u tome koliko god mogu.

"Marljivost, znanje i odgovornost će vam ostaje za ceo život", naglasio je Vučić. Naveo je da je pre pet godina u dualnom obrazovanju bilo 11 ili 12 puta manje dece i da je napravljen veliki pomak.

"Tek kada budemo imali 30.000 ili 40.000 dece u sistemu dualnog obrazovanaj bićemo zadovljni. Tada ću znati da je ekonomska budućnost Srbije sigurna", naveo je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da će ta deca biti ponos i svojim roditeljima i državi Srbiji. Vučić je rekao đacima da čak i ako budu nekada promenili radno mesto i profesiju da će ima ostati radne navike, odgovornost i veštine koje će steći u dualnom obrazovanju. 

Primetio je da su zemlje sa dualnim obrazovanjem mnogo upsešnije od onih koji nemaju taj sistem.

"Onda vidite zašto su Austrija, Nemačka, Švajcarska, Holandija i Danska ispred svih ostalih, vidite ogromnu razliku", naglasio je Vučić. 

Rekao je učenicima da sda imaju dodatnu odgovornost da kao mladi počnu da rade u velikim i uspešnim kompanijama i da istovremeno uče.

Vučić kaže da će đaci u dualnom obrazovanju sticati znanje i odgovornost koje su mnogi u našoj zemlji sticali tek u u tridesetim ili čak četrdesetim godinama. 

"To će i vašim roditeljima doneti manje glavobolje. U Vladi Srbije sam zaposlenima promenio radno vreme od pola osam, pa nisu mogli da se naviknu, a sada bi im promenio na pola sedam", rekao je Vučić.

Dodao je da je bio među boljim studentima na Pravnom fakultetu, ali da je tokom studiranja svega jednom video sudnicu, jer studenti nisu imali praksu. 

Predsednik Austrije Van der Belen rekao je da je jednom u Salzburgu razgovrao sa oko 600 đaka i tom prilikom kazao da dolazi sa univerziteta i da uprkos velikom znanju koje je stekao ništa ne zna da popravi već za sve mora da zove majstore.

Istakao je da je tačno to što je rekao Vučić da u zemljama sa razvijenim dualnim obrazovanje mladi rade u poznatim kompanija, a da dva ili tri dana nedeljno imaju teorijsku nastavu. 

"Na taj način mladi u Austriji uče nešto što ja neumem iako sam ja predsednik zemlje. Nikad se ne zna možda ćete raditi nešto drugo u životu, ali je važno da sada nastavite da učite, jer ćete kasnije znati da radite nešto što ja sada ne znam", naglasio je Van der Belen.

Vučić je na to u šali rekao - kada imate neki problem u kući imate Srbe u Beču da pozovete i tako zasmejao predsednika Austrije.

"A, mi moramo da čekamo ove mlade ljude da bismo mogli mnoge važne stvari da uradimo zato što smo taj deo ljudi u prethodnom periodu izgubili", dodao je Vučić.

Ugovor o dualnom obrazovanju austrijskih firmi i zemunske škole 

Predsednici Srbije i Austrije Aleksandar Vučić i Aleksander Van der Belen posetili su carinsku ispostavu Terminal Beograd, gde je potpisan ugovor o dualnom obrazovanju između sedam austrijskih kompanija i Saobraćajno-tehničke škole u Zemunu. 

Predstavnici austrijskih logističko-šprediterskih kompanija koje posluju u Srbiji i Saobraćajno-tehnička škola u Zemunu, uoči dolaska predsednika Srbije i Austrije, potpisali su ugovore o dualnom obrazovanju za obrazovni profil tehničar za logistiku i špediciju. 

Tako 30 učenika započinje učenje kroz rad u kompanijama Gebruder Weiss, Cargo partners, Lagermax, Sc henker, Kuhne und Nagel, Quehenberger i DM.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, predsednik PKS Marko Čadež, potpredsednik Privredne komore Austrije Ričard Šenc, predstavnik Austrijske razvojne agencije (ADA) Gunther Šal, predstavnik kompanije Gebruder Weiss Dragan Simović i direktor Uprave carine Miloš Tomić.

Čadež je rekao da ugovori o dualnom obrazovanju predstavljaju u isto vreme i krunu i temelj čvrste saradnje između škola i kompanija o zajedničkoj realizaciji dualnog stručnog obrazovanja i njihovo potpisivanje je u skladu sa Zakonom o dualnom obrazovanju, koji je usvojen u novembru prošle godine.

"Puno je urađeno po pitanju dualnog obrazovanja, kako bi omogućili mladima da stiču svoje veštine tamo gde je to potebno, gde će ima biti prenete najsavremenija tehnička dostignuća i veštine", rekao je Čadež.

Kako je rekao, sada imamo 4.500 učesnika u dualnom obrazovanju, u 50 gradova, za oko 30 obrazovnih profila.

Zahvalio je austrijskoj vladi i Privrednoj komori Austrije, što su prepoznali potencijale naše zemlje.

Šarčević: Nećete biti razmaženi kao vaši vršnjaci 

Više od 2.000 zainteresovanih kompanija se prijavilo za dualno obrazovanje, naveo je on i dodao da sada imamo 600 firmi u dualnom obrazovanju i da ćemo do sledeće školske godine sertifikovati još oko 600.

Ministar Šarčević je rekao da je dualno obrazovanje važno za mlade, jer tako mogu na vreme da razmišljaju kako će da se zaposle i planiraju sebi budućnost.

"Nećete biti razmaženi kao vaši vršnjaci", poručio je Šarčević đacima.

On je rekao da sve kompanije mogu da će Ministarstvo prosvete biti neka vrsta servisa za privredu, koji će obezbediti odgovarajuće obrazovne profile za njihove potrebe.

Ministarstvo prosvete nastaviće da radi na uvođenju dualnog obrazovanja, a jedan od narednih koraka je stvaranje zakonodavnog okvira da se dualno obrazovanje omogući i u visokom školstvu, najavio je ministar.

Šenc kaže da Austrija i Srbija imaju dobru ekonomsku saradnju, kao i privredne komore dve zemlje. Takođe, ističe da je Čadež uvek rado viđen gost u Privrednoj komori Austrije.

Šenc navodi da nedostaje kvalifikovana radna snaga u Srbiji, dok sa druge strane Austrija ima dobro iskustvo u dualnom obrazovanju.

"Dobri ekonomski odnosi dve zemlje su podstakli predzueća iz Austrije da otvore svoje poslovne jedinice u Srbiji i tu žele dugoročno da ostanu", rekao je on i dodao da je veoma dobro to što je Srbija započela reformu svog obrazovnog sistema, koja predstavlja bazu za dalji razvoj.

Šal je rekao da je dualno obrazovanje značajno za budućnost mladih u Srbiji, kao i da preduzeća preuzmu odgovornost za njihovo obrazovanje.

"Javni sektor mora da preda jedan deo svoje odgovornosti, što nije jednostavno. U Srbiji imamo ispunjene uslove sa obe strane", naveo je Šal i dodao da će biti nastavljen projekat da bi što više đaka bilo uključeno.

Simović je rekao da kompanija Gebruder vajs u Srbiji učestvuje već 80 godina u dualnom obazovanju i da je do sada prošlo više od 5.000 učenika.

"Imamo trenutno 233 učenika koji se usavršavaju na 30 lokacija širom sveta", naveo je Simović i naglasio da je dualno obrazovanje vin - vin situacija za kompanije i mlade.

Direktor Uprave carina Srbije Miloš Tomić je rekao da ta uprava podržava dualno obrazovanje i da su spremni da se aktivnije uključe u proces obrazovanja dece.

Više od 600 učenika praktikanata učestvuje u austrijsko-srpskom projektu dualnog obrazovanja, u više od 100 kompanija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво