Populaciona politika, kako uskladiti želje i mogućnosti

Vlada Srbije formirala je Radnu grupu za dnevno praćenje primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom na čijem je čelu ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Radna grupa će analizirati i pratiti primenu Zakona i predlagati eventualne izmene i dopune u skladu sa ekonomskim potencijalima države, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

"Videćemo kako će u narednom periodu ovaj zakon da se reflektuje na natalitet, a menjaćemo ga s vremena na vreme u zavisnosti od rezultata primene i u skladu sa ekonomskim mogućnostima naše zemlje", rekao je Đorđević na konferenciji za novinare u Vladi Srbije gde je održan prvi sastanak Radne grupe.

Đorđević je ministarki Đukić Dejanović i članovima Radne grupe poželeo uspeh u radu i izrazio uverenje da će rezultati populacione politike koju sprovodi Vlada Srbije dati pozitivne rezulate u narednim godinama.

Đukić Dejanović je rekla da implementacija ovog Zakona, čije su izmene i dopune usvojene pre tri meseca, iziskuje objektivnost, te da će Radna grupa praviti realne procene o njegovoj primeni.

''Nema dileme da je pronatalitetne politika jedan od prioriteta ove vlade, ali dilema je samo kako uskladiti najbolje želje i tendenciju uvećavanja finansijskih davanja sa realnim finansijskim mogućnostima'', navela je ministarka.

Kako je rekla, članovi Radne grupe biće predstavnici Ministarstava za rad i finansija, kao i republičkih zavoda za statistiku i za socijalnu zaštitu.

Dodala je da će ministar Đorđević, ali i javnost biti redovno informisana o aktivnostima Radne grupe.

Nema mogućnosti za izjednačavanje porodiljskih primanja

Ministarka Đukić Dejanović je izjavila da država nema finansijskih mogućnosti da izjednači porodilje tako da svaka prima minimalnu prosečnu zaradu dok je na porodiljskom odsustvu.

U odgovoru na pitanja novinara, Đukić Dejanovićeva je prokomentarisala predlog Inicijative "Mame su zakon" o uvođenju obaveznog minimalca za porodilje kojim bi se regulisalo da nijedna porodilja u Srbiji ne bi smela da prima manje od minimalne prosečne zarade za vreme porodiljskog odsustva.

"Saglasna sam da treba voditi računa o dostojanstvu primanja, ali nemamo mogućnosti da izjednačimo sve žene", rekla je ministarka na konferenciji u Vladi Srbije povodom formiranja Radne grupe za dnevno praćenje primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Đukić Dejanovićeva je ukazala da, budući da se širi obim prava i povećava broj žena koje primaju nadoknade, treba uzeti u obzir i sistem pravednosti, a ne, kako kaže, "samo želje da nadoknade ne budu jako niske".

"Porodilja, koja je radila nekoliko meseci, možda je oštećena za 1.000 dinara mesečno, što svakako nije malo, ali ona po drugim osnovama dobija značajno više nego što je imala do sada", navela je ministarka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво