Održana prva sednica novog saziva Senata Beogradskog univerziteta

Senat Univerziteta u Beogradu održao je prvu, konstititivnu sednicu u novom sazivu na kojoj je najavljeno veće angažovanje predstavnika studenata u radu univerziteta, Zakon o studentskom organizovanju, nove kvote za master studije i Platforma za otvorenu nauku – platforma za slobodan pristup naučnim radovima. Do 24. oktobra traje drugi upisni rok na master i doktorske studije.

Uvođenjem platnih razreda, za obavljenje poslova vaspitača, neće biti dovoljne samo osnovne studije. Zato je Učiteljski fakultet zatražio još 120 mesta za master studije.

"Naravno cela procedura mora da se završi i na Veću grupacija i na Senatu i u Komisiji za akreditaciju. I za očekivati je da ćemo to za mesec dva uspeti da završimo, a i onda bismo pravili dodatni vanredni upisni rok u saglasnosti sa Rektoratom, odnosno Univerzitetom", navodi Danimir Mandić, dekan Učiteljskog fakulteta.

Senat Univerziteta u Beogradu je odobrio fakultetima, koji nisu popunili kvote, da raspišu drugi upisni rok za master i doktorske studije. Mesta je ostalo i na osnovnim studijama, što je posledica, kažu profesori, demografskog pada, ali i sve manje kandidata koji mogu da se kvalifikuju za upis na fakultete.

Jedno od mogućih rešenja problema je i povećanje broja stranih studenata. A oni koji se bave naukom, ubuduće će brže i lakše dolaziti do željenih naslova. Ministartsvo prosvete je letos usvojilo Platformu za otvorenu nauku, pa je pred Univerzitetom i da je realizuje.

"I univreziteti i druge naučno-istraživačke organizacije će biti u obavezi da do 2020. godine učine sve svoje naučno-istraživačke rezultate dostupne, znači da su za široku javnost i na taj način se i povećava i vidljivost tih rezultata i mi smo onda deo Evropskog istraživačkog prostora i zemlja koja u potpunosti podržava otvorenost naučno-istraživačkih podataka", navodi Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu.

Isto tako, biće dostupni i primarni podaci na osnovu kojih su ti radovi napisani.

broj komentara 0 pošalji komentar