Broj korisnika socijalne pomoći se ne smanjuje

Međunarodni dan siromašnih svet ove godine dočekuje sa dve milijarde i dvesta miliona ljudi koji nemaju dovoljno za osnovne potrebe. Prema evropskoj statistici, Bugari, Rumuni, Grci i Hrvati nalaze se među narodima koji imaju najveću stopu rizika od siromaštva u EU.

Arsenijevići žive na selu, ali nemaju zemlju ni stoku. Zdravlje ni mlađe ne služi najbolje. Jedino sigurno primanje u kući je Gojkova penzija.

"Ja izdržavam njih penzijom od 14.000. Svaka pomoć je dobrodošla", priča Gojko Arsenijević.

Pomoć je uvek dobrodošla i Romima. Zato je Stalna konferencija gradova i opština potpisala ugovore sa 11 gradova i opština za izradu urbanističkih planova kako bi se uredila njihova naselja. Treba i da olakša ozakonjenje 1.000 objekata.

"Kanalizaciju nemamo, put je malo sređen, ulično svetlo imamo, dom zdravlja nemamo, škola nam nije urađena", požalio se jedan stanovnik romskog naselja.

Ni slika sa zapada Srbije ne ohrabruje. U Užicu je gotovo 1.100 korisnika Centra za socijalni rad. Za najugroženije, iz lokalnog budžeta, godišnje se izdvoji gotovo 80 miliona dinara.

"Osim sredstava izdvojenih iz budžeta grada, izdvojena su i sredstva iz Ministarstva i to u iznosu od 4,5 miliona dinara za 300 lica sa naše teritorije, najugroženijih lica", kaže Jelena Subotić, pravnik u Centru za socijalni rad Užice.

I pored toga, broj korisnika se ne smanjuje.

"Da li je to stvarna potreba ili je to veliko 'skriveno siromaštvo' koje ima u svakom gradu, pa i u našem, i drugo – da li su spiskovi koje dobijamo od Centra za socijalni rad, korisnika tih pomoći realni. Zato smo u ovoj godini krenuli da izvršimo reviziju tih spiskova", naglašava Vidoje Drndarević, član Gradskog veća zadužen za brigu o porodici i socijalnim pitanjima.

Na spiskovima je najviše mnogočlanih porodica, samohranih roditelja i osoba sa invaliditetom. Najugroženiji su oni koji žive na selu, stari, deca i mladi.

"Dobra prilika je najavljena izmena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti, mi smo u tom smislu dali jedan broj preporuka i inicijativa, pre svega onih koje se odnose na relaksiranja imovinskih uslova za ostvarivanje novčane socijalne pomoći, posebno za najstarije i najsiromašnije građane. Kada govorimo o najmlađima, tu je politika zapošljavanja, aktivne mere zapošljavanja – sa posebnim fokusom na mlade ljude", ističe poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Srbija ovaj 17. oktobar dočekuje sa podatkom da gotovo 270.000 korisnika prima novčanu socijalnu pomoć.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво