Pojedina strukovna udruženja kritikuju amandmane na Ustav

Nekoliko strukovnih udruženja saopštilo je da ni poslednja verzija Nacrta ustavnih amandmana ne otklanja mogućnost političkog uticaja na pravosuđe, već da se on ojačava.

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Društvo sudija Srbije, Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom), Centar za pravosudna istraživanja i Beogradski centar za ljudska prava u zajedničkom saopštenju navode da da bi ovaj Nacrt amandmana, koji je 15. oktobra objavilo Ministarstvo pravde, trebalo da bude predmet ponovne ocene međunarodnih tela, pre svega Venecijanske komisije. 

Oni navode da su skromni pomaci u odnosu na prethodnu verziju ustavnih amandmana, i da su donekle ispravljene logičke i tehničke greške, ali da je zadržan pristup premeštanja političkog uticaja na izbor sudija i tužilaca sa Narodne skupštine na pravosudne savete.

"Umesto da Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca samostalno odlučuju o izboru sudija i tužilaca, sastavom ovih tela se održava uticaj zakonodavne i izvršne vlasti na postupak izbora", navode strukovna udruženja.

Ova udruženja tvrde da podrška Nacrtu amandmana od strane strukovnih i profesionalnih organizacija nastalih u toku ustavnih promena ne može da promeni činjenicu da Nacrt nije usklađen sa mišljenjem Venecijanske komisije i ostalih relevantnih tela Saveta Evrope i da predstavlja korak nazad u odnosu na dostignuti nivo depolitizacije pravosuđa. 

Sa druge strane Ministarstvo pravde tvrdi da ovaj Nacrt, četvrti po redu, jeste usklađen i sa mišljenjem Venecijanske komisije, ali i sa predlozima stručne javnosti, nakon debate koja je održana sredinom septembra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво