Ružić: Reformišemo opštine da budu spremne za izazove integracija

Na Petom zasedanju Zajedničkog konsultativnog odbora regiona EU ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je reforma javne uprave jedan od tri ključna kriterijuma za pridruživanje Srbije zajednici evropskih naroda. 

"Opštine i gradovi imaju velike obaveze u pristupanju EU i zato kroz reformu javne uprave, reformišemo i lokalne samouprave kako bi njihove administracije bile što spremnije da odgovore na izazove", rekao je ministar Ružić.

Naveo je da se reforma odnosi na efikasnost, ekonomičnost, bolje upravljanje resursima, ali i veće uključivanje građana u proces donošenja odluka, posebno na lokalnom nivou. 

"Pojednostavili smo i ujednačili postupanje u 188 postupaka u gradovima i opštinama, digitalizujemo upravu da bi službenici brzo razmenjivali informacije i završavali poslove, unapređujemo njihova znanja i veštine da bi što bolje prihvatili promene", rekao je Ružić i istakao da je i poslednji Izveštaj o napretku Srbije u procesu EU integracija konstatovao napredak u ovim oblastima.

Podršku za ove aktivnosti imamo i od EU koja nam pomaže na različite načine, a najznačajnija podrška dolazi kroz Sektorsku budžetsku podršku koja iznosi 80 miliona evra.

"Veoma znači i podrška koju dobijamo kroz rad tela kao što su Zajednički konsultativni odbori regiona EU, jer razmena iskustva sa lokalnim samoupravama iz evropskih zemalja veoma znači za naše opštine i gradove koji nose 75 odsto obaveza u pristupanju EU", rekao je ministar.

Peto zasedanje Zajedničkog konsultativnog odbora regiona EU okuplja predstavnike lokalnih samouprava i regiona zemalja EU, dok Srbija ima status kandidata u ovom telu. Ovo telo se sastaje dva puta godišnje, od čega jednom godišnje u Briselu, a ovog puta zaseda i u Nišu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се