Radojičić s delegacijom Pekinga: Ponosni na prijateljstvo dveju zemalja

Čelnici Beograda i Pekinga sastali su se na marginama Foruma gradonačelnika glavnih gradova Centralne i Istočne Evrope i Kine (16+1), gde su razgovarali o izuzetno dobrim odnosima srpske i kineske prestonice, kao i o kulturnim manifestacijama koje o tome svedoče.

"Ponosni smo na prijateljstvo između naših naroda, naših predsednika i naših gradova", poručio je gradonačelnik Zoran Radojičić.

"Na ovom prijateljstvu gradimo izuzetno važnu privrednu saradnju za našu zemlju. Forum gradonačelnika 16+1 bio je odlična prilika da prezentujemo velike projekte, sa uverenjem da ćemo zajedno ostvariti mnogo novih projekata poput ovih koje radimo sada", rekao je Radojičić.

Zamenica gradonačelnika Pekinga Vang Hung zahvalila je na gostoprimstvu, srdačnom dočeku i odličnoj organizaciji foruma i prenela pozdrave gradonačelnika Pekinga i ocenila da dva grada imaju jako lepu i uspešnu saradnju već dugi niz godina.

"Beograd je prvi grad u Evropi sa kojim je Kina 1980. godine sklopila prijateljske odnose. U ovom forumu učestvuje veliki broj članova naše delegacije, predstavnika medija, privrede, tu je oko 70 ljudi. Hvala vam na ovakvoj osnovi za saradnju i sprovođenje svega što smo se dogovorili", rekla je Vangova.

Na sastanku je ocenjeno da je jedan od najznačajnijih događaja koji je realizovan u saradnji sa Pekingom manifestacija kulturnog, sportskog i privrednog karaktera "Dani Pekinga u Beogradu", a bilo je reči i o organizovanju uzvratne manifestacije "Dani Beograda u Pekingu", koja bi mogla da se održi sledeće godine.

Vangova je iskoristila priliku da delegaciju Beograda, sa gradonačelnikom na čelu pozove da Srbiju predstave i na Sajmu u Pekingu 2019. godine, gde se očekuje učešće više od 100 zemalja. Tokom 126 dana, ovaj sajam poseti 16 miliona posetioca.

"Prilika da promovišemo naš grad i zemlju na ovako značajnom skupu je veoma važna. Pored velikih infrastrukturnih projekata, Kina je važan partner i u oblasti turizma. Razgovarao sam sa gradonačelnicima Zagreba i Sarajeva o objedinjavanju turističke ponude ka kineskom tržištu", istakao je Zoran Radojičić.

Kako je dodao, gradonačelnik Podgorice je takođe zainteresovan za takvu saradnju.

"Iz ugla Kine, mi smo male zemlje i njihovi turisti su zainteresovani da, kada dođu na tako daleku destinaciju, onda obiđu ceo region", naglasio je Radojičić.

Podsetio je da je razmena turista u regionu jako značajna, posebno imajući u vidu da je u prvih sedam meseci ove godine našu prestonicu posetilo 25.000 Kineza, što Kinu stavlja na drugo mesto po broju turista koji nas posete.

"Želimo da se taj broj poveća", zaključio je gradonačelnik Beograda.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара