Srbija u borbi protiv siromaštva

Ujedinjene nacije proglasile su 17. oktobar za Svetski dan borbe protiv siromaštva. Pomoć države stanovništvu u narednom periodu trebalo bi da ublaži nastanak novog siromaštva, rekla je Suzana Paunović.

Obeležava se u trenutku kada je veliki broj onih koji nemaju mogućnosti da zadovolje osnovne životne potrebe i žive ispod granice siromaštva, izjavila je Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

U Srbiji novčanu socijalnu pomoć prima 267.949 korisnika. Podaci pokazuju da je najugroženije stanovništvo koje živi na selu, deca i mladi, neobrazovani, nezaposleni.

U veoma teškom položaju su i mnogočlane porodice, samohrani roditelji i osobe sa invaliditetom i njihove porodice.

Pomoć države stanovništvu u narednom periodu trebalo bi da ublaži nastanak novog siromaštva, ali i da najugroženije kategorije stanovništva zaštiti od pogoršanja položaja, podsetila je Paunovićeva.

Svetska banka: Polovina građana žive sa manje od 5,50 dolara dnevno

Uprkos napretku u smanjenju ekstremnog siromaštva, skoro polovina svetskog stanovništva živa sa manje od 5,50 dolara dnevno. Tendencija rasta siromašnih se nastavlja u bogatim svetskim ekonomija, objavila je Svetska banka, prenosi Fena.

U svom polugodišnjem izveštaju banka je objavila širu analizu siromaštva kako bi pokazala zaostajanje nekih država, iako je deo onih koji žive u ekstremnom siromaštvu, zarađujući manje od 1,90 dolara dnevno, nastavio da opada u poslednjim godinama.

Na osnovu proširenih kriterijuma siromaštva, u izveštaju je ustanovljeno da je broj siromašnih širom sveta još "neprihvatljivo visok", dok se plodovi ekonomskog rasta "neravnomerno dele".

Iako je globalni ekonomski rast u poslednjim godinama usporen, ukupan broj ljudi koji žive u siromaštvu opao je za više 68 miliona između 2013 i 2015. godine, što je brojka ravna stanovništvu Ujedinjenog Kraljevstva ili Tajlanda. 

Uprkos poboljšanjima, u izveštaju se navodi kako trenutni trendovi pokazuju da bi cilj Svetske banke na smanjenju globalnog siromaštva na manje od tri posto svetskog stanovništva mogao biti nedostižan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво