Obeležen praznik hrvatske nacionalne manjine u Srbiji

U širokom nacionalnom, konfesionalnom i kulturnom spektru koji nazivamo skladom vojvođanskih različitosti, hrvatska nacionalna manjina je izuzetno važna nijansa i to nije samo politička fraza, već iskreno i trajno opredeljenje Pokrajinske vlade i izraz demokratičnosti društva u kojem živimo, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Na obeležavanju praznika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, Dana rođenja bana Josipa Jelačića, Mirović je rekao da Pokrajinska vlada, kroz svoje mehanizme, pruža značajnu podršku očuvanju i razvoju identiteta hrvatske manjine u celini.

"Pokrajinska vlada izdvaja značajna sredstva za funkcionisanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao i za kulturno stvaralaštvo i izdavaštvo na hrvatskom jeziku i sa tim ćemo nastaviti i u budućnosti, u značajnije većem obimu", rekao je Mirović.

On je naveo da su povećana i godišnja izdvajanja za "Hrvatsku riječ", saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Podsetivši da je ove godine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu otvoren Lektorat za hrvatski jezik, predsednik Pokrajinske vlade je istakao zadovoljstvo radovima na obnovi rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, zdanja koje će biti ustupljeno hrvatskom nacionalnom veću, za šta je Republika Srbija izdvojila više od pola miliona evra.

"Položaj pripadnika hrvatske manjine u Srbiji, odnosno srpske manjine u Hrvatskoj, od ključnog je značaja i zato je važno da radimo više na onom što nas spaja i da tražimo nove puteve saradnje. Da se vratimo u 1860. godinu i da pitamo Josipa Jelačića i Svetozara Miletića šta nam je činiti? Uveren sam da bi nam oni rekli i tada i sada, da mora mnogo više da se čini na svemu onome što nas spaja", naveo je Mirović.

Ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota rekao je da je proslava dana rođenja Bana Jelačića simbol identiteta za sve Hrvate i naglasio da je Josip Jelačić, rođen u Petrovaradinu, snažna veza između dva naroda.

Svečanosti u SPC "Vojvodina" u Novom Sadu, prisustvovali su i pokrajinski sekretar za nauku i visoko obrazovanje Zoran Milošević, predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić, predstavnici konzulata Hrvatske u Srbiji, Grada Novog Sada i Grada Zagreba.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво