Hurgada, omiljeno egipatsko letovalište Srba

Srbija i Egipat ove godine obeležavaju 110 godina diplomatskih odnosa. Ekonomska saradnja unapređena je ugovorom o ponovnom izvozu naše pšenice u tu zemlju. S druge strane, Srbija je među deset zemalja iz kojih dolazi najviše turista u zemlju faraona. Godišnje u proseku 20.000, a neki se vraćaju i više od dvadeset puta.

Oko 500 kilometara od egipatske prestonice je Hurgada. Sedamdesetih je bila ribarsko selo, sada je jedno od najznačajnijih letovališta na Crvenom moru. U gradu živi oko 200.000 ljudi, a u jeku sezone i deset puta više. Egipat najviše vole Nemci, Francuzi i Holanđani, ali i Srbi.

"Ovaj blagi vetar, suvi vazduh i specifična klima čine da se čovek zaista može fantastično opustiti", objašnjava turista iz Srbije Mladen Lukač.

Na 45 kilometara obale više od 250 hotela. Najtoplije more na svetu, kažu, ima sedam boja. Beli pesak, palme, ronjenje, neobična fauna, mirisi Orijenta, načičkani bazari sa obaveznim cenkanjem – razlozi su što je 20.000 turista iz Srbije, do početka septembra, letovalo u Egiptu.

"Sad imamo sedam aviona nedeljeno, ali to je nedovoljno. Treba više. Nadam se da će 'Er Srbija' početi da radi sa 'Er Kairom' da imamo više aviona", nada se turistički vodič Mohamed Jusri.

Egipat i Srbija su iskreni prijatelji, kaže načelnik okruga Hurgade i Crvenog mora.

"Egipćani nikad ne zaboravaljaju svoje prijatelje, naročito one koji su im pružili ruku u kriznim situacijama. Egipat je 1967. godine prošao kroz mračan period i Jugoslavija je bila država koja ga je snažno branila. Egipat to nikad nije zaboravio", kaže načelnik okruga Hurgagda i Crveno more Ahmed Abdulaha.

Sa više od 300 sunčanih dana godišnje, posetioci Hurgade mogu da upoznaju bogatu istoriju zemlje na čijoj je teritoriji rođena jedna od najstarijih civilizacija sveta. U Egiptu, među 80 miliona stanovnika, žive i 73 beduinske porodice. Jedna je hrišćanska.

Ljudi i vremena se menjaju ali ono što uvek ostaje isto jeste život u pustinji. Beduinski način života znači da se vekovima ništa ne menja. Religija i jezik ostaju isti ali i stalna želja za nepreglednim peščanim pustinjiskim prostranstvima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво