Arhitektonske barijere i dalje problem za osobe sa invaliditetom

Prema nekim procenama, u Srbiji živi više od 700.000 osoba s invaliditetom. Problemi sa kojima se suočavaju su brojni. Jedan od najvećih i dalje su arhitektonske barijere i nedovoljna podrška zajednice koja bi im omogućila normalan život i kretanje, pokazao je Izveštaj zaštitnika građana.

Kruševac i Kragujevac nisu gradovi bez barijera, ali su među onima koji ih uklanjanju da bi osobe s invaliditetom koje žive u njima mogle nesmetano da se kreću, informišu, ostvaruju prava. 

To, međutim, nije praksa u mnogim drugim mestima gde se problemi rešavaju ad hok i na inicijativu pojedinaca ili udruženja osoba s invaliditetom.

"Tako u samo dva objekta od 104 koje smo obišli rade osobe koje koriste znakovni jezik. Takođe, induktivne table za informisanje slepih, brošure na Brajevom pismu kao i taktilne staze koje olakšavaju komunikaciju kroz objekat ostale su potpuno zanemarene", navodi  Tanja Dlesk iz istraživačkog tima zaštitnika građana.

Ivanka Jovanović iz Nacionalne organizacije osoba s invaliditetom Srbije kaže da se jednom godišnje radi revizija pristupačnosti Centra socijalne zaštite i izveštaji redovno pokazuju da te ustanove nisu dostupne i da samo 40 posto tih ustanova ima liftove.

Zakon o planiranju i izgradnji obavezuje investitore da u novoizgrađenim zgradama obezbede ulaz i nesmetano kretanje osobama s invaliditetom, ali se o tome neretko ne vodi računa. Lokalne vlasti to pravdaju uglavnom nedostatkom para i nejasnim propisima.

Zamenica zaštitnika građana Gordana Stefanović kaže da nije problem uvek novac, nekad je mnogo bitnije da imamo svest da neke stvari treba da uradimo.

"Pored energetske efikasnosti, pored bezbednosti objekata, otpornosti na vremenske nepogode enterijera, eksterijera, pristupačnost je ušla u procedure, uputstva, u koja je dostavljeno jedinicama lokalne samouprave kada se radi projekat ili firme za to da obavezno uvrste ove mere", ukazuje Sandra Nedeljković iz Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

Kazna za kršenje zakona još nikom nije izrečena, tvrde u Kancelariji zaštitnika građana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво