Sudijski i tužilački pomoćnici konačno u amandmanima

Prema najnovijim rešenjima iz Nacrta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa koje je objavilo Ministarstvo pravde u ponedeljak, sudijski i tužilački pomoćnici postali su ustavna kategorija, a istaknuti pravnici, koji će biti članovi Visokog saveta sudstva (VSS) i Visokog saveta tužilaca (VST) neće morati da imaju položen pravosudni ispit.

U Nacrt amandmana ušla su rešenja o sudijskim i tužilačkim pomoćnicima, nakon komentara stručne javnosti koji su bili izneti na okruglom stolu Ministarstva pravde, održanom 18. oktobra u hotelu "Metropol", podseća Ministarstvo pravde.

Udruženje sudija i tužilaca (UST) pozdravilo je novine u amandmanima, a posebno što su sudijski i tužilački pomoćnici postali ustavna kategorija, jer im je, kako smatra udruženje, na taj način priznat teret koji nose u sistemu pravosuđa.

Predsednik UST Nenad Stefanović rekao je za Tanjug da to znači da će sudijski i tužilački pomoćnici ubuduće biti pod ingerencijom VSS i VST, a ne kao do sada pod Ministarstvom pravde.

Dodao je da je dobro rešenje i što je Nacrtom ustavnih amandmana, njima takođe priznato pravo da učestvuju u suđenju, jer se na taj način usklađuju i prilagođavaju njihova trenutna zaduženja.

Stefanović je pohvalio i novo rešenje prema kojem pravosudni ispit više nije uslov za izbor istaknutog pravnika za člana VSS ili VST.

To što neko ima položen pravosudni ispit ne znači da je završio sa svojim stručnim usavršavanjem, poput profesora prava ili čak sudija Ustavnog suda, naveo je Stefanović izrazivši očekivanje da će se ta odredba precizirati zakonom i jasnim uslovima za izbor istaknutih pravnika.

UST, kako je dodao, posebno pozdravlja što se Nacrtom ustavnih amandmana eliminiše Narodna skupština iz postupka izbora sudija i tužilaca.

Prihvaćen veliki deo sugestija

Prva verzija radnog teksta amandmana Ministarstva pravde na Ustav Republike Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe objavljen je 22. januara 2018, nakon čega je sproveden drugi krug javne rasprave.

Na osnovu zaključaka javne rasprave radni tekst amandmana je revidiran, a veliki deo iznetih sugestija stručne javnosti je prihvaćen. Revidirani radni tekst amandmana na Ustav Republike Srbije, Ministarstvo pravde je objavilo 13. aprila 2018. godine i isti je prosleđen Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

Komisija je detaljno razmotrila tekst Nacrta ustavnih amandmana i na određene odredbe dala komentare i preporuke.

Ministarstvo pravde je 11. septembra 2018. godine objavilo novi Radni tekst predloga ustavnih amandmana koji je u potpunosti usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije.

Povodom novog Nacrta, Ministarstvo pravde je organizovalo okrugli sto na kojem su prisustvovali predstavnici svih relevantnih pravosudnih institucija i organizacija civilnog društva, kao i međunarodnih institucija kojima su predstavljeni amandmani.

Nakon detaljnih razmatranja komentara koji su se mogli čuti na okruglom stolu, Ministarstvo pravde objavilo je četvrtu, najnoviju verziju Nacrta ustavnih amandmana.

U narednom periodu očekuje se da Vlada prosledi skupštini inicijavitu za promenu Ustava Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво