Kako rešiti problem lažnih bolovanja?

Od 280 hiljada bolovanja koliko se otvori godišnje, više od deset odsto njih je lažno. To znači da više od 30.000 radnika svake godine odsustvuje sa posla, iako nema nikakvih zdravstvenih tegoba. Privredna komora Srbije predlaže da se unaprede postojeći mehanizmi kako bi poslodavci lakše mogli da utvrde da li postoje zloupotrebe.

Gordana Tiodorović iz Privredne komore Srbije kaže da je Ministarstvu za rad, za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja upućena inicijativa da izmenu člana 103 Zakona o radu.

"Ako u toku jednog meseca ima više od deset odsto radnika na bolovanju, poslodavac bi mogao da zatraži izveštaj nadležne zdravstvene ustanove o opravdanosti odsustva", objasnila je Tiodorovićeva, gostujući u Dnevniku RTS-a.

U Zakonu o radu postoji slično rešenje - poslodavac može, o svom trošku, da uputi zaposlenog u određenu zdravstvenu ustanovu na dodatne provere. Međutim, kako kaže Tiodorovićeva, praksa je pokazala da je to pravo teško ostvariti, a poslodavac je izložen dodatnim troškovima. 

Rešenje koje se sada predlaže ne bi donelo dodatne troškove nikome, tvrdi predstavnica PKS.

Objašnjava da bi nadležna ustanova, koja je izdala rešenje o bolovanju, samo još jednom trebalo da prođe kroz postojeću dokumentaciju da bi se utvrdilo da li je rešenje opravdano.

"Moramo napomenuti da bi ovo poslužilo ne samo kao zaštita poslodavca nego i savesnih zaposlenih na koje pada teret dodatnog rada", ističe Tiodorovićeva.

Nadležno ministarstvo sledeće izmene Zakona o radu planira za 2020. godinu, kada je moguće uneti i izmene koje predlaže PKS.

Tiodorovićeva kaže da očekuju podršku države, tim pre što ne predlažu uvođenje novih mehanizama, nego poboljšavanje postojećih.

Inače, i postojeća rešenja predviđaju da poslavac može da otpusti radnika ukoliko utvrdi da je zloupotrebio pravo bolovanje.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво