Žive na zemlji i od zemlje

Žene na selu žive teže od žena u gradu, one čine četvrtinu svetske populacije, ali u njihovom vlasništvu je samo dva odsto zemlje. U želji da se skrene pažnja na njihov težak položaj, 15. oktobar je 1995. godine ustanovljen kao Međunarodni dan seoskih žena.

Slađana Božinović je nasmejana i temperamentna. Ima 48 godina, zvanično ne radi nigde, a zapravo radi ceo dan – u štali, na njivi, u kuhinji. Takođe zarađuje.

"Za ovu godinu sam uzela 30.000 od kokošaka, to je prihod za mene. Znači, kad nemaš nikakvo primanje, to je super", kaže Slađana Božinović.

U voćnjaku u okolini Vršca mnogo žena bez stalnog posla ne propušta priliku da u sezoni dodatno zaradi.

"Kad se vratim kući sve isto – stoka, ručak, pranje veša... Mislim, mukotrpan je rad na selu", ističe Svetlana Stanišić iz sela Izbište.

Iako retko idu na odmor, nikad na bolovanje, žene sa sela su skromne i ne žale se previše.

"Bolestan si ili nisi, njiva neće da čeka, štala neće da čeka, kažem – ne živi se loše, ali može mnogo bolje", navodi Dragica Ristić iz sela Crnoljevica.

Verica Aleksić, takođe iz Crnoljevice, kaže da radi i muške i ženske poslove, od ujutru pa sve do kasno uveče. Nije jedina.

"Baš sam pre neki dan pekla i rakiju, bila sam i kazandžija. Eto, i taj posao sam naučila", govori Borka Lukač iz Izbišta.

Ženama je porodica važna, pa se mnoge zbog toga opredeljuju za život na selu.

"Naša deca se školuju na strani baš kao i mi što smo se školovali i vraćaju se svojim porodicama, svojim kućama", rekla je Nataša Radovanović iz Vinče.

Slađani iz Okruglice nedostaju, kaže, još samo snahe i unučad.

"Još više ima da radim", dodaje Slađana.

Rodno budžetiranje je od prošle godine obaveza svake lokalne samouprave. Opština Svrljig, koja ima devet žena na funkcijama, tu stavku izdvaja upravo za osnaživanje žena na selu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара