Obeležen Međunarodni dan slepih i slabovidih

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević sastali su se sa predstavnicima Saveza slepih i slabovidih Srbije, Gradske organizacije slepih Beograd i Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije povodom Međunarodnog dana slepih i slabovidih koji se obeležava 15. oktobra.

Zoran Đorđević čestitao je Međunarodni dan slepih i slabovidih i poručio da Ministarstvo nastavlja da podržava projekte udruženja, verujući da će iduće godine u tu svrhu biti opredeljeno još više finansijskih sredstava kako bi se poboljšao položaj ove, ali i drugih društvenih grupa u Srbiji.

"Verujem da će saradnja Ministarstva i udruženja slepih i slabovidih biti još produktivnije i da će rezultati koje budemo zajedno ostvarivali biti nešto što ćemo sa još većim ponosom isticati, jer naš zajednički cilj jeste ravnopravno učešće ne samo slepih i slabovidih osoba, već svih lica sa invaliditetom, u društvenom životu", rekao je Đorđević.

Ministar je predstavio ideju da se odštampa serija poštanskih markica sa prigodnom slikom povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

"Uputićemo dopis Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kako bi pre obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom bila puštena u promet prigodna poštanska markica sa logotipom predstojećeg sajma 'J=DNAKI', koji Ministarstvo organizuje upravo sa željom da razbije predrasude prema određenim kategorijama društva koje nažalost u maloj meri ali i dalje postoje u našoj zemlji", rekao je Đorđević.

Istakao je da će Ministarstvo uvek pružati podršku projektima koji se odnose na poboljšanje uslova života osoba sa invaliditetom i pozvao sve da posete sajam Ministarstva, koji se održava od 21. do 28. oktobra pod sloganom "Jednaki" na Beogradskom sajmu, koji će po prvi put u istoriji biti i u potpunosti dostupan osobama sa invaliditetom.

Digitalizacija audio knjiga 

Predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić istakao je da ova udruženja sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ima odličnu saradnju koja daje izvanredne rezultate i zahvalio ministru na njegovom ličnom anganžmanu i dodao da Savez nikada do sad nije dobio više sredstava nego ove godine na čemu su veoma zahvalni.

Obzirom na to da je u toku proces digitalizacije, dogovoreno je i da Ministarstvo podrži projekat Saveza slepih Srbije – Digitalizacija audio knjiga, što podrazumeva prebacivanje celokupnog fonda knjiga sa magnetofonskih traka i audio kaseta u digitalne formate.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je istakla da je Grad Beograd novčano podržao ovu gradsku organizaciju sa više od 13,4 miliona dinara.

"Uspeli smo da prilagodimo grad osobama sa invaliditetom i u ovom trenutku imamo uređene 132 saobraćajnice sa preko 600 semafora koji imaju zvučnu signalizaciju, kao i taktilne ploče na devet lokacija i blister trake ispred pešačkih prelaza na pet raskrsnica", rekla je Stanisavljevićeva.

Personalni asistenti – pomoćnici slepih i slabovidih 

Podsetila je da je pre dve godine pokrenut uspešan projekat personalnih asistenata, čije usluge trenutno koristi 20 osoba.

"Obeležavanje Dana slepih ima za cilj isticanje problema slepih i slabovidih osoba, kojima je samostalno kretanje jedan od ključnih problema zbog čega prilagođavamo usluge socijalne zaštite i gradski saobraćaj, naročito pešačke prelaze. To je naš posao, da rešimo probleme koji su zatečeni i da vam ovaj grad učinimo pristupačnijim", rekla je Stanisavljevićeva.

Pored predsednika Saveza slepih Srbije Milana Stošića, sastanku su prisustvovali i – izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije Ivanka Jovanović, sekretar Saveza slepih Srbije Jelena Stojanović, predsednik Nacionalnog sportskog saveza slepih Srbije Petar Vranjković, predsednik Gradske organizacije slepih Beograda i sekretar Gradske organizacije slepih Beograd Marijana Lazić.

Međunarodni dan slepih, koji je još poznat i kao Dan belog štapa u svetu se obeležava više od pola veka. To je prilika da se javnosti ukaže na probleme sa kojima se slepe i slabovide osobe svakodnevno susreću, ali i da se istakne ono što je do sada urađeno i što se treba uraditi u cilju unapređenja kvaliteta života ovih ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво