Sportske uspehe slabovidi maratonac pretočio u autobiografiju

Pre dve godine slabovidi Kragujevčanin Goran Nikolić je za 55 dana istrčao 55 maratona po Srbiji. Jedan od gradova koje je tom prilikom obišao je i Pančevo i zato je tu i promovisao svoju autobiografsku knjigu "Maratonac" i dokumentarni film "Otvorenih očiju", koji govore o tom podvigu.

Trčeći maraton kroz 50 gradova u Srbiji, iako ima samo pet odsto vida, Goran Nikolić je postigao podvig za Ginisa, inspirišući osobe sa invaliditetom, ali i sve druge svojom snagom volje i istrajnošću. 

Životna iskustva i sportske uspehe pretočio je u autobiografiju, koju je promovisao u Pančevu. 

"Najveća teškoća mi je bila sesti i pretočiti sve to u knjigu i ostaviti trajni dokument i sećanje na sve dobre ljude koji su me podržali. I onda napraviti film, stati pred kamere," objašnjava maratonac Goran Nikolić.

Goranove trke imale su i humanitarni karakter. Želeo je da promoviše Paraolimpijski centar u Kragujevcu i omogući deci da borave tu u kampu.

"Ja sam tu priliku iskoristio da na poseban način promovišem sportski, kreativni, pa i intelektualni potencijal osoba sa invaliditetom. Izabrao sam teži put i time pokazao mladima da lakši put nije uvek bolji," kaže Nikolić.

Gorana Nikolića čeka još jedan poduhvat, želi da istrči 77 maratona za isto toliko dana u Čikagu, kako bi se obratio za pomoć našim ljudima u dijaspori i sakupio sredstva za završetak sportske hale "Bogoslovija" u Kragujevcu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво