Kako će se trošiti sredstva za ravnomerni regionalni razvoj

Iz evropske kase, posredstvom programa EU Pro za ravnomerniji regionalni razvoj, oko 10 miliona evra biće uloženo u lokalnu infrastrukturu. Od 99 manje razvijenih lokalnih samouprava, koje su bile pozvane da konkurišu sa projektima, prijavilo se dve trećine. Stroge briselske kriterijume ispunilo je 77 projekata.

Užičko pozorište, posle skoro pola veka, menja prozore. Da glumcima i publici bude toplije, ko zna kad bi došlo na red, pa je opština iskoristila šansu da konkuriše za sredstva iz evropske kase. Deo kolača ići će i za dokumentaciju užičke tvrđave, ali i rešenje mnogo većeg problema.

"Unapređenja poslovne infrastrukture u industrijskoj zoni U Krčagovu koje podrazumeva izgradnju kišne kanalizacije ukupne vrednosti nešto preko pola miliona evra", kaže zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić.

U još 37 opština i gradova, obnavljaće se škole, zdravstvene i druge institucije, ali težište je ipak bio na idejama koje će južno od Beograda pokrenuti ekonomski razvoj.

"Mi smo očekivali tri-četiri a na kraju podržali devet, dakle unapređivaćemo industrijske zone u Svilajncu, Priboju u Šapcu, u Paraćinu, tako da ono što je važno kroz ove projekte direktno očekujemo da podržimo otvaranje nekih 1.700 radnih mesta", ističe Marko Vujačić, predstavnik programa EU pro.

"Ovaj projekat je namenjen pre svega nerazvijenim opštinama Srbije u cilju ravnomernog regionalnog razvoja, i to održivog razvoja, to je ono što je jedna od najvažnijih stvari i evropskih integracija", poručuje ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Više od 60 opština konkurisalo je za sredstva iz evropske kase, sa ukupno 107 predloga.

"Vidimo da je trend sve bolji, kad uporedimo već 15 godina radimo taj regionalni razvoj, i vidimo da odziv je sve veći i bolji, naravno uvek može bolje i vidimo da su najuspešnije te lokalne samouprave koje mogu osigurati kontinuitet", navodi Štefan Hudolin, iz Delegacije EU u Srbiji.

To za sada ne uspeva svaka treća lokalna samouprava, najčešće zbog problema sa izdavanjem građevinskih dozvola.

"Različiti su razlozi, znate nekada je lokalnoj samoupravi najlakše da traže novac iz budžeta", ističe Jadranka Joksimović.

Privodi se kraju i drugi deo posla u okviru programa EU Pro, podrška malim i srednjim preduzećima, vredna 4,5 miliona evra. Do sada je konkurisalo njih više od 400.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара