Lekcije Velikog rata: Poštovanje prema svom narodu

Srbija je ušla u rat da se odbrani, a Jugoslavija je bila dobrodošla nagrada i ponos za to žrtvovanje, kaže za RTS istoričar Predrag Marković i ističe da je narod pokazao da je veličanstven po moralnoj visini i hrabrosti. Navodi da ima revizionista istorije, ali da je glavna struja na strani Srbije.

Ove godine se obeležava veliki jubilej, 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu, u kojem je Srbija izgubila gotovo trećinu stanovništva. Predrag Marković navodi da najnovija istraživanja pokazuju da su gubici nešto manji.

Pričom o preteranom žrtvovanju šalje se poruka da je država bila luda i da je uništila svoju budućnost zbog nesigurnog jugoslovenskog projekta, rekao je Marković gostujući u Dnevniku RTS-a.

"To nije tačno. Mi smo ušli u rat da se odbranimo, a Jugoslavija je bila dobrodošla nagrada i ponos za to žrtvovanje", smatra Marković.

Ističe da je Srbija unela sebe u Jugoslaviju, koja je tada bila san svih pametnih ljudi – i Srba, i Hrvata i Slovenaca.

Nijedna država se nije toliko žrtvovala i toliko porasla, ističe Marković ukazujući da se granica sa Ade Ciganlije pomerila na Alpe.

Da nije bilo tog rata, kako dodaje, Srbi u Vojvodini, koji su brojčano počeli da opadaju, nestali bi u Bačkoj i većem delu Banata.

"Narod pokazao da je veličanstven"

Marković podseća da su pre Velikog rata pisane pesme i pripovetke poput "Naših dana" i "Stradije", ali da je u ratu narod pokazao da je veličanstven po moralnoj visini i hrabrosti.

Navodi da nijedan zarobljenik nije streljan, a srpska vojska je proporcionalno imala najviše zarobljenika.

"Najvažnije je da ne gubimo poštovanje prema svom narodu", poručio je Marković.

Govoreći o podelama i dilemama o događajima u srpskoj istoriji, Marković objašnjava da u Prvom svetskom ratu nema građanskog rata, kvislinga i da smo svi bili na jednoj strani.

"Revizionisti nisu prevladali, glavna struja na našoj strani" 

Marković ocenjuje da je rat bio ideološki čist, i da se ceo narod složno borio za opstanak i stvaranje velike države.

Podseća i da je Soluncima penziju dao Josip Broz Tito, kao i da ih je izjednačio sa nosiocima Spomenice iz 1941. godine.

Što se tiče pokušaja revizije istorije, u vezi sa ulogom Gavrila Principa, Marković ocenjuje da revizionisti nisu prevladali i da se ne može dokazati da je Srbija napala Austrougarsku, a Belgija Nemačku.

Ima revizionista, poput istoričara Kristofera Klarka, ali glavna struja je na našoj strani, zaključuje Marković.

broj komentara 9 pošalji komentar
(nedelja, 14. okt 2018, 19:23)
anonymous [neregistrovani]

Bivsa SFRJ, je bila - najsavrseniji oblik - EU"! Velike sile su je stvorile, onda.....

......su je - unistile! Unistena je, jer se sa sigurnoscu predvidjalo da bi u sukobu, velikih sila, pre svega Rusije i Amerike bila na strani Rusije, zbog "omera" - snaga! On sto je vrhunac: apsurda, gluposti, neznanja, nesposobnosti, bila je senzacija da su u rusenju tadasnje SFRJ, osim Amerike koja je bila vodja svega toga, ucestvovala je i Rusija ( Gorbacov - Jeljcin!?). Sto mislite zasto je stradao N. Causesku?

(nedelja, 14. okt 2018, 18:57)
Dj.Jovanovic. [neregistrovani]

U spomen mom dedi i njegovim drugovima.

Sa velikim respektom prema istoricaru ,ali ja se ne bih slozio sa njegovom konstatacijom da je to bila "Nagrada"srpskim herojima.Secam se price moga dede solunca (sanitetskog Narednika),da je sanjao dan povratka kuci ,svojoj zeni i deci i da u tim trenucima nije razmisljao a ni znao o bilo kakvom ujedinjenju vec samo povratku .I na kraju valjda svi mi znamo kako su im se oduzili ta ista "braca"sa kojom smo usli u novu drzavu.

(nedelja, 14. okt 2018, 18:38)
,," [neregistrovani]

Србија

Мој Народ је имао племениту жељу да помогне блиским Словенским народима стварајући јужну славију.
Није да смо само изгубили у тој замисли, али су Нас ти исти које смо ослободили, изиграли и ојадили. То је њихов грех и на њиховој је савести. Заувек.
Поуке су одавно извучене (они који то до сада нису, никад ни неће) и на Нама је да наставимо да побољшавамо Српство и Државу Нам.
У свему. Заувек!

][
][

(nedelja, 14. okt 2018, 16:22)
NIKOLAKRAJINALONDON [neregistrovani]

Ni prije ni poslje

Na Jugoslaviju gledam kao na teritorijalnu cjelinu, prostor ili ako hocete drzavu u kojoj u Srbi kao najbrojniji narod sa tih prostora dobili sansu da zive u istoj drzavi.Sto se prije nije a ni poslje nece desiti.U ostalom stvorite neku novu drzavu u kojoj ce se ono malo Srba koji su ostali zivjeti u novonastalim drzavama osjecati sigurno kao dok su zivjeli u Jugoslaviji.

(nedelja, 14. okt 2018, 14:52)
Cosmo [neregistrovani]

Cosmo

Voljela sam i Jugoslaviju. Meni je bilo lijepo. No, to vam je kao i brak. Ako ide super je, a ako ne
ide - razvod je jedino rjesenje. No, sve je dobro dok vam se drugi ne podju uplitati u brak i razvod.
Pojedinci gledaju samo svoj interes, a ne interes vecine. Svi smo mi balkan za zapad pa htjeli to neki cuti ili ne.
Meni je moj balkan lijep jer ga volim srcem i dusom a ne iz interesa.

(nedelja, 14. okt 2018, 12:55)
anonymous [neregistrovani]

Pa,sad...

Što se tiče Jugoslavije,taj pogled na istu je poprilično ispravan,samo kada sadašnjost sve to ne bi u potpunosti demantirala...
Hrvati nisu bili za YU,već su morali biti,sticajem okolnosti,prihvaćajući je kao državu na putu do samostalne Hrvatske...

(nedelja, 14. okt 2018, 12:35)
Владимир [neregistrovani]

Југославија...

... је највећа Српска заблуда, гора од занесености комунизмом.

(nedelja, 14. okt 2018, 11:48)
Dado [neregistrovani]

jugoslovenstvo kao iluzija

Jugoslavija je bila utopija, jedna velika zabluda i iluzija srpskog naroda. Kakva granica na Alpama, pa gde je tu srpski interes. Znamo da je upravo komunistički režim doseljavao albance iz Albanije na Kosovo i Metohiju, a srbima je povratak bio zabranjen. Kako god, jugoslovenstvo je najveća srpska nesreća.

(nedelja, 14. okt 2018, 09:49)
anonymous [neregistrovani]

Srbija

zrtvovali smo se zarad drugih, umesto da smo svoju sopstvenu drzavu sagradili. Sve ovo danas sto prozivljavamo rezultat je Jugoslavije.