Mošti osamnaest ruskih svetaca stigle u Ivanjicu

U Crkvi Svetog cara Konstantina i Carice Jelene u Ivanjici moštima 18 ruskih svetaca se poklonio veliki broj građana, a u varoš na Moravici stigla je i delegacija zbratimljenog Rostova Velikog.

Porta i unutrašnjost ivanjičkog hrama bili su mali da prime sve one koji su dočekali i uspeli da se poklone i celivaju mošti svetitelja Rostovske i Jaroslavske zemlje.

"Danas mi činimo bratimljenje preko svetitelja božijih, ima li većeg i bogougodnijeg dela", rekao je njegovo preosveštenstvo vladika žički gospodin Justin.

Dolazak moštiju bila je prilika i za uzvratnu posetu iz Rostova Velikog sa kim je 2015. godine Ivanjica postala zbratimljeni grad.

"Ono što razgovaramo i šta je u planu je izgradnja ruskog doma u Ivanjici koji će biti u starinskom ruskom stilu kao u ruskim bajkama gde će biti simbol nekog početka našeg prijateljstva", istakao je Andrej Los, gradonačelnik Velikog Rostova.

Potpisali su i načelni dogovor da se gradi kulturni muzej Rusije u Ivanjici.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 13. okt 2018, 21:36)
anonymous [neregistrovani]

Boze blagoslovi!

Predivno, hvala Rusiji i ruskim dobrotvorima.

(subota, 13. okt 2018, 20:25)
Срби су Руси [neregistrovani]

Живела Матушка Русија!

Одушевљено поздрављамо свако присуство Русије на тлу Србије. Што више Русије, руске културе и руског језика међу Србима, како би се Срби приближили земљи којој најприродније припадају - светој Русији!