Koji su razlozi za prijave lažnih otmica

Policija ovih dana ima mnogo posla oko otmica dece i to lažnih. Čak 11 takvih dojava dobili su poslednjih nedelja, a da se loša navika širi poput epidemije, pokazuje podatak da su samo juče stigle četiri prijave.

Prošlog meseca su dvojica dečaka prijavila da je u Železniku nepoznati muškarac uvukao devojčicu u kombi, a ona je u stvari bila kod kuće. Da bi opravdala roditeljima izostanak iz škole, devojčica iz Grocke izmislila je svoju otmicu.

Prijava je stigla prošle nedelje i iz Novog Sada. Devojčica je prijavila da je nepoznati muškarac pokušao da je uvuče u automobil. Samo juče je policija dobila četiri lažne prijave. 

Ranđel Milošević iz Uprave policije ističe da je novopazarska policija utvrdila, u vezi sa prijavom desetogodišnjeg dečaka, da navodi događaja sa dvojicom mladića u crvenom automobilu nisu tačni.

"Dečak je u razgovoru sa roditeljem i nadležnim službama izjavio da je zakasnio na čas i da bi opravdao kašnjenje, setio se priče koju je prethodno čuo iz razgovora majke i učiteljice u vezi prijave 11-godišnje devojčice o navodnom pokušaju otmice koju je takođe mladić iz crvenog automobila nudio čokoladom i insistirao da uđe u vozilo", objašnjava Milošević. 

Dodaje da je pregledom video-nadzora utvrđeno da se pokušaj otmice nije dogodio.

"I u Rumi smo imali pokušaj 15-godišnje devojčice, ali utvrdili smo da je vozilo prošlo pored nje i utvrđeno je da nije bilo fizičkog kontakta", napominje Milošević. 

Direktor policije Vladimir Rebić kaže da je bila epidemija lažnih prijava otmica.

"Najčešće prijavljuju roditelji ili nastavnici u školama, ali na neprimeren način, zbog toga apelujem na sve njih da svaku dojavu, naravno, ne treba olako prihvatiti činjenicu da saznate od deteta ili učenika da je pokušao da ga otme", kaže Rebić.

Bilo da se radi o istinitom slučaju ili izmišljotini, policija mora da reaguje i roditelji prvo treba da se obrate na njihovu adresu.

"Nikako ne prijavljivati na društvene mreže, odnosno širiti tu informaciju na društvenim mrežama što se gotovo u svim prethodnim slučajevima desilo, na taj način se izaziva jedna nesigurnost kod građana i panika", objašnjava Rebić. 

Psiholozi upozoravaju da deca koja su zaista bila žrtve pokušaja otmice to ređe prijavljuju. Apeluju na sve u društvu da se i u slučajevima lažnih prijava sa decom postupa obazrivo.

"Može da bude i skretanje pažnje i provera koliko je roditelj zabrinut, ali jeste i prikrivanje nekih svojih postupaka. Razlozi su različiti zašto deca ulaze u to, ali su posledice za roditelje i za one koje se bave tim problemima iste, iako postoji dugo taj intenzivan strah sa decom treba pričati i deci treba verovati", napominje psiholog Branka Tišma.

Prema podacima Astre i MUP-a, godišnje nestane oko dvoje dece a prijava je mnogo više. Za prvih šest meseci ove godine oko 500, a prošle godine ih je bilo 1.500.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво