Obeležen dan sećanja u Knićaninu, Pastor položio venac

U Knićaninu kod Zrenjanina obeležen je dan sećanja na nevino stradale podunavske Nemce, a na spomen-obeležje "Telečka" venac je položio predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor koji je istakao da Skupština APV i Vlada Srbije uspešno nastoje da kreiraju politike koje istovremeno poštuju i prošlost i budućnost.

Obraćajući se prisutnima na obeležavanju 70 godina od zatvaranja koncentracionog logora u Knićaninu, osnovanog posle okončanja Drugog svetskog rata, Ištvan Pastor je podsetio na to da je u ovom logoru stradalo više od 12.000 uglavnom žena, dece i starih, tadašnjih stanovnika Banata koji su bili Nemci, saopštila je Skupština Vojvodine.

"Da bismo kao zajednica postali imuni na zlo, potrebno je kreirati odgovorne politike čiji je zadatak dvostruk. Sa jedne strane gledajući u prošlost važno je razvijati politike suočavanja i rada na prošlosti, kako bi se utvrdile istorijske činjenice, otkrila istina o žrtvama, utvrdio njihov identitet i negovalo kolektivno pamćenje", rekao je Pastor.

Sa druge strane, kako je naveo, gledajući prema budućnosti, potrebno je učiniti svaki mogući napor kako bi se kreirala politika koja će razotkriti mehanizme i odgovornost za zločine, sprečiti mogućnost zataškavanja i istorijskog ćutanja o počinjenim zločinima, ali i nametanje kolektivne krivice.

Pastor je dodao da Skupština APV i Vlada Srbije uspešno nastoje da kreiraju politike koje istovremeno poštuju i prošlost i budućnost.

Istakao je i da stanovnici Knićanina, nekadašnjeg Rudolfsgnada, zaslužuju veliko poštovanje.

"Veliko poštovanje zaslužuje vaš čin, čin novonaseljenih stanovnika Knićanina, vas koji ste pre 65 godina došli u opusteli Rudolfsgnad, i koji ste nakon saznanja o zločinima počinjenim nad nedužnim žrtvama, rešili da u znak sećanja prema stradalima zajedno sa Gradom Zrenjanin i nemačkim donatorima podignete spomen obeležje", rekao je predsednik Skupštine Vojvodine.

Dodaje da su Knićani podizanjem spomenika pokazali da je smisao zajedničkog života – naučiti da se živi s prošlošću. 

"Podižući, pre 20 godina, spomenik nedužnim stradalnicima koji su izgradili temelje kuća u kojima se i danas živi, vi, stanovnici Knićanina ste pokazali da je smisao zajedničkog života da naučimo da živimo sa prošlošću, da živimo ne samo bolje već pre svega ljudskije", istakao je Pastor.

Na obeležavanju dana sećanja, prisutnima su se obratili i predstavnici Ambasade Nemačke u Republici Srbiji i Grada Zrenjanina.

Kako su istakli organizatori iz Mesne zajednice Knićanin, skupom sećanja, pomirenja, poštovanja i humanosti, obeležava se 70 redstavnici godina od zatvaranja logora, 65. godina od doseljavanja u Knićanin, 20 godina od postavljanja spomen-obeležja stradalim logorašima i 150 godina od osnivanja Knićanina, tadašnjeg Rudolfsgnada.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво