"Dubrava" prepoznatljiv brend KPZ u Sremskoj Mitrovici

Kazneno-popravni zavod i grad Sremska Mitrovica domaćini su Prvog sajma poljoprivredne mehanizacije. Među 100 izlagača, od traktora do kulena, na zatvorskoj ekonomiji i hipodromu izložena je i mehanizacija napravljena u zatvorskim radionicama. Traktorska prikolica "dubrava" njihov je brend.

Prve prikolice za špediter iz zatvorske radionice izašle su pre skoro šest decenija, a ove godine više od 100 prikolica "dubrava" od 5,8 i 10 tona našlo je kupca. Zajednički projekat, zajednički interes. Za majstore prikolice su put do novih veština i put do budućeg posla.

"Sve prikolice se rade ručno, nijedna ne dolazi gotova, sve dolazi iz delova i sve ostalo se vari. Za godinu dana sam ih jedno dvadesetak izvario, za šta sam nagrađivan tri puta, od ta tri puta jednom sam dobio i nagradno da odem kući", navodi osuđenik Ivan Erčić.

Zajedničkim radom zaposlenih i osuđenika iz metalskog pogona sremskomitrovačkog zavoda izašlo je 11 različitih drljača, utovarivača za vreće, mehanizacije za voćare.

"Najtraženije su voćarske prikolice. Ove godine smo prodali 80", kaže Zoran Gadžurič, šef Odseka za industrijsku proizvodnju KPZ Sremska Mitrovica.

Od svoje mehanizacije korist imaju i za svoju ekonomiju. Preko 100 tona kornišona, krompira i luka proizvedeno je na zatvorskom imanju.

"Ja sam po struci inženjer zaštite bilja, naravno da sam imao priliku da primenim u praksi sva znanja stečena na fakultetu. Znači mi puno. Imate ceo dan osmišljen, lakše je tako", govori osuđenik Goran Zoranović.

Najprofitabilnija ustanova u gradu

Zatvorska mehanizacija obradila je na stotine hiljada hektara u Sremu.

"Selo je puno prikolica 'dubrava', nema kuće maltene koja je ne poseduje", kaže Radovan Dedić, poljoprivrednik iz Bešenova.

Najveći zatvor na Balkanu najprofitabilnija je ustanova u Sremskoj Mitrovici. Od proizvodnje se izdržavaju i zarađuju. Prošle godine 3,2, a naredne planiraju pet miliona evra.

Kupovinu mehanizacije podržava i država.

"Prihodovana sredstva ulažemo u adaptaciju smeštaja za osuđeničku populaciju, naravno da nisu zaboravljeni ni radnici koji rade i koristimo ta sredstva da kupimo nove mašine, koje će nam stvoriti vrata za nove poslove", kaže Aleksandar Alimpić, upravnik KPZ Sremska Mitrovica.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović ističe da je ove godine dosta novca izdvojeno za poljoprivrednu mehanizaciju.

"Finansiramo 50 odsto od komercijalne cene koštanja jednog alata koji se koristi u svrhu poljoprivrede", navodi Nedimović.

Za majstore u zatvorskim radionicama ne brinu – interesovanje osuđenika za obuku i uz rad dobijanje zanatskih diploma je izuzetno. Ne brinu ni za kupce, većina izložene mehanizacije na Sajmu ima oznaku prodato.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво