Kako će biti "uhvaćena" naftna mrlja koja pluta po Savi

"Srbijavode" su pripremile detaljan plan "hvatanja" naftne mrlje koja se pojavila na Savi posle eksplozije u rafineriji u (Bosanskom) Brodu, rekao je direktor tog javnog preduzeća Goran Puzović.

Za sada se, ipak, ne očekuje da naftna mrlja uđe u Srbiju, rekao je Puzović za Tanjug.

Naveo je da sve nadležne službe i inspekcije prate situaciju i da su obučeni ljudi spremni u svakom trenutku da reaguju kako bi se sprečilo zagađenje.

"Ako se naftna mrlja pojavi na ulasku toka Save u Srbiju, preduzećemo mere da se u najkraćem roku spreči nesreća. Osmatranje se vrši i sa vode i sa kopna, kao i iz vazduha. Sve nadležne inspekcije su na terenu", dodao je Puzović.

Kako je rekao, "Srbijavode" imaju potrebnu opremu, mehanizaciju i agense kojima se rešavaju takvi problemi.

"Srbijavode" u Sremskoj Mitrovici imaju više od 300 metara mreže koja služi za prikupljanje i lokalizaciju naftne mrlje, kao i dva "skimer" aparata i svu dodatnu opremu, plovila i obučene ljude koji bi mogli da prikupe i bezbedno uklone naftnu mrlju, naglasio je Puzović.

Objašnjavajući postupak za eventualno eliminisanje naftne mrlje, on je rekao da se postavlja "plutajuća zavesa" između dva ili više čamaca, u zavisnosti od širine i dužine mrlje.

"Razvuče se i bukvalno se mrlja opkoli i prikuplja skimer uređajima. Vrši se njeno fizičko odvajanje, pošto nafta pluta po površini vode. Zatim se pakuje u specijalnu burad i transportuje na dalju obradu", rekao je Puzović.

Za vezivanje i prikupljanje onoga što preostane, koriste se ekološki bezbedni hemijski agensi.

"Ako i tada nešto eventualno prođe, postavili bi nizvodno još jednu zavesu kako bi i to prikupili", objasnio je Puzović.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović rekao je Tanjugu da ta agencija vrši kontinuirani monitoring i reke Save na ulazu u Srbiju.

"To za naftnu mrlju je još na nivou spekulacija, jer naš monitoring pokazuje da nikakve promene nema na Savi. Da li će se i kada to dogoditi da stigne u Srbiji ne možemo reći, pošto ne postoje tehnike kojima se to može precizno utvrditi", navodi Radović.

Naftna mrlja uočena je na Savi 10. oktobra ujutru posle eksplozije koja se dogodila tokom noći u rafineriji u Brodu. Tom prilikom je jedna osoba poginula, a devet je povređeno.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво