"Dunavska strategija jača regionalnu saradnju"

Reka Dunav je važan resurs za Srbiju i druge podunavske zemlje i predstavlja širi okvir za regionalnu saradnju, rečeno je na trećem nacionalnom slušanju Strategije EU za Podunavlje (Dunavska strategija).

Na slušanju Dunavske strategije u Domu Narodne skupštine je istaknuto da je cilj tog dokumenta jačanje regionalne saradnje, razvoj demokratskih institucija, zaštita životne sredine i ekonomski napredak podunavskih zemalja.

Pomoćnik ministra za evropske integracije Mihajlo Dašić rekao je da Dunavska strategija nije usmerena samo na reku Dunav već da predstavlja širi okvir za regionalnu saradnju.

"Ovo geografsko područje prevazilazi državne granice i povezuje niz država koje imaju zajednički interes da sačuvaju i ojačaju čitav tok Dunava", istakao je Dašić.

Ukazao je da su glavni ciljevi Strategije dodatno povezivanje regiona, zaštita životne sredine, razvoj institucija i bezbednost regiona.

Dašić je ocenio da će sprovođenje Dunavske strategije kroz razvoj saobraćaja, obrazovanja i energetike i jačanje konkurentnosti uticati na bolji život građana podunavskih zemalja.

Naveo je da je Dunavska strategija jedan od četiri makroregionalne strategije Evropske unije uz Baltičku, Jadransko-jonsku i Alpsku strategiju.

Singer: Srbija kao kapija između Istočne i Zapadne Evrope

Koordinator prioritetne oblasti 10 Dunavske strategije Klaudija Singer rekla je da je taj dokument osmišljen sa ciljem da se ojača regionalna saradnja i da zamah održivom razvoju.

"Srbija ima važnu ulogu kao kapija između Istočne i Zapadne Evrope, ali da bi se iskoristili puni potencijali neophodna je dobra saradnja između svih partnera i da postoje adekvatne procedure donošenja odluka, kao i dovoljno finansijskih sredstava", navela je Singerova.

Naglasila je da su preduslov za dobru saradnju i kreiranje "dobrih politika" sposobne državne institucije, kompetentni i informisani akteri i poverenje među partnerima.

"Podržavamo i ohrabrujemo i one koji promovišu projekte i one koji daju sredstva da imaju bolju saradnju i da kombinuju različite izvore finansiranja", rekla je Singerova.

Dodala je da je u junu ove godine započeta revizija Dunavske strategije i pozvala predstavnike Srbije da učestvuju u tom procesu.

"Bilo bi dobro da Srbija ukaže koje dodatne vrednosti želi da postigne sa partnerima iz dunavskog regiona", naznačila je Singerova.

Stojković: Civilni sektor važan za implementaciju Strategije

Potpredsednica Dunavskog građanskog foruma Danijela Stojković istakla je da Dunavska strategija pokriva sve segmente života, kao da taj dokument može da postane "alat" za jačanje demokratije i pospešivanje transparentnosti u radu institucija i bolje komunikacije između podunavskih država.

Istakla je da je za implementaciju Strategije važno uključivanje civilnog sektora, i da je jedan od ključnih izazova uspostavljanje čvrstog i jasnog kanala komunikacije predstavnika državne uprave i civilnih organizacija.

"Čeka nas zajednički poslovni poduhvat budući da se radi o velikom tržištu i da je Dunav možda i najvažniji resurs za Srbiju, ali i ostale podunavske zemlje", rekla je Stojković Jovanovićeva.

Evropska komisija usvojila je aktuelnu Strategiju za Podunavlje, uz Akcioni plan, 2010. godine, a u njenoj izradi je učestvovalo 14 podunavskih zemalja među kojima je i Srbija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво