Više od 20.800 ljudi živi od socijalne pomoći

Od socijalne pomoći, prema poslednjim podacima, živi 20.852 korisnika odnosno oko 8.200 porodica. Osnovni uslov za sticanje prava na tu pomoć je da prihodi porodice ili osobe nisu veći od iznosa novčane socijalne pomoći, koja trenutno iznosi 8.283 dinara.

Česta primedba je da ne stiže uvek u prave ruke. Sanja Milatović, iz Centra za socijalni rad Beograd navodi da se korisnici najčešće žale na iznos propuštene zarade, obračunati iznos koji stoji u rešenju i koji se utvrđuje kod radno sposobnih korisnika novčane socijalne pomoći.

Iznos propuštene zarade je onaj iznos koji bi taj radno sposobni korisnik mogao da ostvari svojim radom, ali nije bio u mogućnsoti.

Ima i situacija kada se korisnicima savetuje da tuže svoje srodnike za izdržavanje, što je najčešće situacija kod maloletne dece.

"Ako postoji srodnik koji može da izdržava tu maloletnu decu, a u obavezi je po zakonu i može, onda on mora da ga tuži, jer samo sud utvrđuje obavezu izdržavanja i mora da donese tu pravosnažnu presudu. Onda se taj iznos socijalne pomoći umanjuje za taj iznos za koji je utvrđena obaveza izdržavanja", objašnjava Sanja Milatović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво