"Potreban dodatni kriterijum za dodelu socijalne pomoći"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosi Brankica Janković inicirala je izmenu propisane površine zamljišta, kao opšteg uslova za ostvarivanje prava na novčanu socijalnu pomoć.

Stambeni prostor i imovina može da predstavlja ograničavajući faktor za neke da dobiju pomoć, iako im je neophodna.

"Jedan broj građana, posebno najstariji koji žive u ruralnim područjima i koji spadaju u kategorije najsiromašnijih su ograničeni za novčanu socijalnu pomoć. Neki imaju nešto više od 0,5 hektara, ali oni mogu imati i dva, tri ili četiri hektara, a da je nemoguće organizovati proizvodnju", objašnjava Jankovićeva.

Istakla je da su među njima stariji građani koji ne mogu više da obrađuju zemlju, a savremeno doba zahteva i savremene tehnologije da bi se obrađivala.

I dok negde zemlja može da se da u zakup, negde niko nije zainteresovan, ukazala je Jankovićeva.

"Često je ta zemlja zaparložena, kuća prokišnjava, deca su daleko ili ih nemate. To je sigurno jedna od odredbi koje je najvažnije izmeniti, uvesti dodatni kriterijum – da li se može ostvariti prihod od zemlje", ukazala je Jankovićeva.

Podseća da je važno da se vodi računa i o uslugama, kako stariji građani ne bi ostali bez pomoći u kući ili dnevnog boravka, kao i usluga palijativnog zbrinjavanja.

Resorno ministarstvo polaže nadu u socijalne karte, kada će se socijalna pomoć dodeljivati po automatizmu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво