U čast herojima – Gvozdeni puk dobija spomen-park

Srbija je u ratovima koji su se vodili na prostorima Balkana od 1912. do 1918. godine mobilisala preko stotinu pukova raznih rodova vojske, ali je samo jedan dobio počasni naziv – "Gvozdeni puk". Ovo prestižno ime dodeljeno je drugom pešadijskom puku Knjaz Mihajlo, formiranom oktobra 1912. godine u Prokuplju. Na tom mestu od danas biće spomen-park.

Iz porodice Milačić u rat je krenulo pet sinova – Božidar, Bratimir, Đorđe, Dušan i Branislav. Bili su borci Gvozdenog puka. Dvojica se nisu vratila, a u kuću su posle rata stigle četiri Karađorđeve zvezde s mačevima.

"Deda Božidar i Branimir su poginuli. Njihovu majku, moju prababu Todoru, Bugari su ubili na zverski način. Nikada nije saznala za sudbinu svojih sinova. Moj deda Đorđe je bio legenda Gvozdenog puka. Više puta je ranjavan. Dobitnik je najviših priznanja. Veoma sam ponosna na svoje pretke", priča Dušanka Stojković.

U drugom pešadijskom puku "Knjaz Mihajlo" mobilisano je 20.000 mladića iz Toplice i Jablanice starosti od 20 do 30 godina. Puk je učestvovao u svim velikim bitkama koje je Srbija vodila u Balkanskim ratovima – Kumanovskoj, Prilepskoj, Bitoljskoj, a posle Bregalničke bitke, zbog iskazanog herojstva i nesalomive odbrane, dobio je epitet "Gvozdeni".

"Što se tiče samog naziva, on to nije dobio od kralja, ni od vlade, ni pd skupštine, dobio je od vojnika drugih srpskih pukova. Ovaj naziv će puk zadržati i tokom Prvog svetskog rata i potvrdiće ovaj naziv time što će ključnu i odlučujuću ulogu u bici na Ceru, Kolubari, Drini", objašnjava istoričar Petko Marjanović.

Vrhovna komanda angažovala je Gvozdeni puk u svim presudnim bitkama. Štitili su odstupnicu prilikom povlačenja srpske vojske preko Albanije, učestvovao u oslobađanju Niša i mnogih drugih gradova. Pripadnice Gvozdenog puka bile su i dve žene- Srpkinja Milunka Savić i Engleskinja Flora Sends.

"To su žene koje su bile nosioci Karađorđeve zvezde, koju im je lično zakačio prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević", ističe kustos istoričar Marija Petrović.

Veliki broj vojnika koji su pripadali gvozdenom puku nikada se nije vratio svojim kućama, oko 3.000. Dvesta pedeset pet je za iskazanu hrabrost dobilo najveće priznanje – Karađorđevu zvezdu s mačevima, tridesetdevetoro čak dva puta.

Ratna zastava ovog puka bila je najodlikovanija zastava u srpskoj vojsci. Na mestu gde je pre sto godina izvršena mobilizacija, u parku kod železničke stanice u Prokuplju, danas je postavljen spomenik, delo umetnika Čedomira Ristića. Simbolično, od čelika.

"To je šuplji krst koji u stvari ima poruku da, kad struji vazduh, širi taj vazduh i priča o junaštvu i junacima Gvozdenog puka", rekao je Ristić.

Na spomeniku su uklesani nazivi svih bitaka u kojima je Gvozdeni puk učestvovao, kao i nazivi gradova koje je oslobodio.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво