Vakcinacija protiv gripa od sledeće nedelje

Kamioni sa više od 240.000 doza vakcine protiv gripa, koju su nabavili Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje, stigli su noćas i tokom jutra u Srbiju, saznaje RTS. Narednih dana Institut "Torlak" organizovaće raspodelu vakcina po domovima zdravlja, a vakcinacija počinje od ponedeljka.

Građani Srbije poslednjih nedelja obolevaju od respiratornih i stomačnih infekcija sličnih gripu, ali gripa još nema. Nadležni poručuju da je upravo sada vreme da se razmišlja o vakcinaciji.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" dr Verica Jovanović kaže da je država obezbedila dovoljne količina besplatnih vakcina i da bi trebalo da se vakcinišu sve rizične grupe, pre svega hronični bolesnici i stariji od 65 godina.

"Jako je važno da to budu i trudnice i hronični bolesnici koji imaju kardiovaskularna oboljenja, metaboličke poremećaje, dijabetes, zatim svi oni koji se nalaze u riziku a stariji su od šest meseci", ističe dr Jovanović.

Vakcine su trovalentne, odnosno, sadrže tri soja virusa gripa. Dr Jovanović napominje da je reč o sojevima koji su se pojavljivali i prethodnih sezona, i da ih sadrže vakcine koje se primenjuju globalno.

"To su sojevi AH1N1, AH2N3 i soj B. Takođe, želim da podsetim da se radi o inaktivisanoj vakcini i da je potrebno dve do tri nedelje od primanja da bi se postigla zaštita", kaže direktorka "Batuta".

Dr Jovanović ukazuje da se svake godine potroši više od 90 odsto nabavljenih količina i apeluje da građani već od sledeće nedelje posete domove zdravlja i da se vakcinišu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво