Dodeljena tri ordena Nacionalnog reda Akademskih palmi

Posebno zaslužnim ličnostima iz Srbije, koji doprinose jačanju odnosa Srbije i Francuske, dodeljeni su ordeni Nacionalnog reda Akademskih palmi, a dobitnici su profesorka francuskog Aleksandra Drljević, direktorka Fondacije Tempus Marija Filipović i programski direktor u Petnici Nikola Božić.

Ambasador Francuske u Srbiji Federik Mondoloni uručio je ordene dobitnicima i tom prilikom naveo da su ovakve svečanosti najlepši deo posla diplomate.

Podsetio je da se ova odličja dodeljuju unazad 200 godina za ličnosti koje svojim profesionalnim i ličnim angažovanjem doprinose jačanju uticaja Francuske u svetu.

Ambasador je predstavio dobitnike i naveo da profesorka francuskog jezika u Francuskom institutu u Srbiji Aleksandra Drljević više od 20 godina učestvuje u nastavi francuskog jezika u Srbiji, a da pored toga predaje i stručni francuski jezik u posebne svrhe namenjen deci, mladima i vladinim službenicima.

Drljevićeva se, kaže, posebno istakla, jer pronalazi nove metode učenja, sprovodi inovativne metode u okviru Francuskog instituta i približava studentima francusku književnost i umetnost.

Ona je prilikom uručenja ordena navela da profesorski posao, iako ne donosi finansijsku dobit, donosi druge benefite koji čine tu profesiju lepom i značajnom.

Kako kaže, Francuska će uvek biti njena druga domovina, a dobijanje prestižnog priznanja ne bi bilo moguće bez porodice i studenata kojima predaje.

Druga dobitnica, direktorka Fondacije Tempus u Srbiji Marija Filipović Ožegović je, prema rečima ambasadora Francuske, ključna osoba u pregovorima Srbije i EU za sprovođenje programa "Erasmus +" u Srbiji.

Marija Filipović Ožegović govori francuski od najranijeg detinjstva, dodaje Mondoloni, a vodi aktivnosti od suštinskog značaja za jačanje univerzitetske saradnje između Srbije i Francuske, ali i za razvoj mobilnosti srpskih studenata ka Francuskoj.

Filipović Ožegovićeva je navela da veliku zahvalnost duguje svima koji rade u fonadaciji na čijem je čelu i istakla da će joj dobijeni orden biti vetar u leđa za dalji još uspešniji rad.

Programski direktor Istraživačke stanice Petnica Nikola Božić, koji se bavi astrofizikom, veb upravljanjem i menadžmentom, prema rečima ambasadora, igra značajnu ulogu u davanju međunarodnog konteksta Petnici.

Mondolini Božića naziva "ključnim akterom naučne saradnje u Srbiji", koji se poslednjih 13 godina angažuje kako bi probudio naučni pristup kod mladih i kako bi se razvila i učvrstila razmena sa Francuskom.

Božić je prisutnima rekao da je saradnja Petnice i Francuske na visokom nivou, te zahvalio svima koji su učestvovali u građenju njegove dosadašnje karijere.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи