Usvojena inicijativa da spomenik Vasku Popi bude u "Poslednjoj šansi"

Inicijativa da se pesniku Vasku Popi podigne spomenik u restoranu "Poslednja šansa" u Tašmajdanskom parku usvojena je na sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica.

Inicijativa zamenika gradonačelnika Gorana Vesića je usvojena na trećoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda.

Predsednica Komisije Andrea Radulović na sednici je obrazložila da je Vasko Popa živeo preko puta poznatog beogradskog parka Tašmajdan i da je svoje dane provodio u poznatom gradskom restoranu "Poslednja šansa".

"Odatle je potekla ideja Gorana Vesića da se u saradnji sa Udruženjem književnika Srbije pokrene inicijativa za podizanje spomenika istaknutom pesniku u tom kultnom lokalu, gde bi svako mogao da sedne i čita njegove pesme", rekla je Andrea Radulović.

Vasko Popa je rođen u Grebencu kod Bele Crkve. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vršcu. 

Upisao je Filozofski fakultet u Beogradu, dok je školovanje nastavio na Univerzitetima u Bukureštu i Beču.

"Njegova prva zbirka pesama 'Kora' smatra se uz '87 pesama' Miodraga Pavlovića početkom srpske posleratne moderne poezije. Slaganjem usmenog nasleđa, igara i zagonetki, Vasko Popa stvorio je poseban pesnički jezik moderne srpske poezije. Pisao je u sažetom modernističkom stilu koji je dugovao nadrealizmu i narodnoj tradiciji, ne oslanjajući se na socijalistički realizam koji je dominirao u istočnoevrpskoj književnosti posle Drugog svetskog rata", istakla je Radulovićeva.

Posle prve zbirke pesama, usledile su zbirke "Nepočin polje", "Sporedno nebo", "Vučja so" i druge. 

Vasko Popa je preminuo 1991. godine i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 09. okt 2018, 21:27)
anonymous [neregistrovani]

Da li sam dobro procitao ?

Spomenik ce biti postavljen u kafani? Postavite spomenik u Tasmajdanskom parku, neka bude i u blizini "Poslednje sanse", ali pobogu, nikako ne u kafani !