"Potrebno da žene budu aktivni učesnici i potencijal regionalnog razvoja"

Vlada Srbije prepoznaje rodnu ravnopravnost, razvoj ženskog preduzetništva i poboljšanje njihovog položaja na tržištu rada kao neizostavni element privredne i društvene razvojne strategije, izjavila je ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović prilikom uručivanja ugovora za raelizaciju prvih projekata u oblasti ekonomskog osnaživanja žena, vrednih 30 miliona dinara, od ukupno dva miliona evra koliko je iz IPA fondova 2016. opredeljeno.

Jadranka Joksimović je u Vladi Srbije navela da današnje uručivanje ugovora i sve što Vlada radi na tom polju u Srbiji, opštinama i gradovima zaista pokazuje kolika je važnost rodne ravnopravnosti i potreba da žena bude aktivni učesnik i potencijal održivog ekonomskog i regionalnog razvoja. 

"Ekonomski osnažiti ženu to nije samo pitanje finansijske održivosti, već njenog boljeg društvenog i ukupnog polažaja i na kraju onoga što mislim da nažalost žene posebno u ruralnim krajevima još nemaju, pitanja dostojanstvenog načina života i uposlenja sopstvenih potencijala, veština i mogućnosti", rekla je ministarka. 

Prema njenim rečima, ugovori uručeni predstavnicima civilnog društva, opština i gradova, finansirani iz IPA fonodova imaju za cilj poboljšanje sveukupnog položaja žena.

"Ugovori imaju za cilj poboljšanje ne samo socijalnog položaja žena, iako žena u Srbiji nije i ne sme da bude socijalna kategorija, već aktivni učesnik i potencijal održivog ekonomskog i regionalnog razvoja, a na čemu nismo dovoljno radili decenijama unazad", rekla je Joksimovićeva i ocenila kao značajno to što su se poslednih godina svi važni činioci od Vlade Srbije, do međunarodnih organizacija, poput UN i civilnog sektora ujedinili oko tog važnog pitanja.

Joksimovićeva je podsetila i da je zadatak Vlade Srbije da omogući institucionalni okvir i novac iz budžeta, ali i svih dostupnih fondova i izvora, pogotovo EU, ali i drugih bilateralnih partnera.

Važno je, kako je dodala, da prepoznamo da lokalna samouprva mora da koristi novac ne samo iz budžeta, već i iz fondova koji su nam na raspolaganju kao zemlji kandidatu.

To znači malo više truda, investiranja u specifična znanja, pripreme za aplikacije i pisanje projekata, ali i više sredstava za održivi razvoj na lokalu, kaže ministarka. 

Joksimovićeva je dodala da je rodna ravnopravnost deo Agende 2030. čije će rezultate naredne godine u UN prestaviti presednik Srbije Aleksandar Vučić kroz dobrovoljni nacionalni izveštaj o ispunjavanju ciljeva održivog razvoja.

"Sve to nesumnjivo daje najvažniji okvir i za ono što radimo na polju EU integracija, kroz poglavalja i standarde koje usvajamo, a jedan od najvažnijih elemenata je postizanje društva jednakih šansi i rodne ravnopravnosti", rekla je ministarka.

Šef delegacije EU Sem Fabrici podsetio je da je sa ministarkama Jadrankom Joksimović i Zoranom Mihajlović 8. marta ugovorio taj projekat iz koga je iz IPA fondova obezbeđeno dva miliona evra.

Dodao je da je to prvi takav projekat u regionu i da to potvrđuje da Srbija opet preuzima liderstvo u ovom delu Evrope.

Skupu su prisustvovali i zamenica direktora UN Women u Srbiji Jelena Milovanović, državni sekretar i u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Imre Kern i pomoćnik ministra Veljko Kovačević.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 09. okt 2018, 14:35)
anonymous [neregistrovani]

ravnopravnost

Bez rodne, polne i svih ostalih ravnopravnosti ne možemo napredovati i ići dalje...demokratija je kičma svakog uspešnog društva!

(utorak, 09. okt 2018, 14:05)
Zara [neregistrovani]

rodna ravnop.

Srbija konačno vidi kolika je važnost rodne ravnopravnosti i potrebe da žena bude potencijal, pa i pokretač ekonomskog razvoja zemlje. Čine se i koraci u tom smeru .

(utorak, 09. okt 2018, 13:59)
Fudbaler [neregistrovani]

Osnaživanje žena

To je zaista važno da se ekonomski potpuno osnaži I naša država, a i žene. Žene trebaju da se bave politikom jer su osetljivih za razliku od muškaraca i žena će pre doneti zakone koji će biti našem društvu podjednako važne.