"Potrebno da žene budu aktivni učesnici i potencijal regionalnog razvoja"

Vlada Srbije prepoznaje rodnu ravnopravnost, razvoj ženskog preduzetništva i poboljšanje njihovog položaja na tržištu rada kao neizostavni element privredne i društvene razvojne strategije, izjavila je ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović prilikom uručivanja ugovora za raelizaciju prvih projekata u oblasti ekonomskog osnaživanja žena, vrednih 30 miliona dinara, od ukupno dva miliona evra koliko je iz IPA fondova 2016. opredeljeno.

Jadranka Joksimović je u Vladi Srbije navela da današnje uručivanje ugovora i sve što Vlada radi na tom polju u Srbiji, opštinama i gradovima zaista pokazuje kolika je važnost rodne ravnopravnosti i potreba da žena bude aktivni učesnik i potencijal održivog ekonomskog i regionalnog razvoja. 

"Ekonomski osnažiti ženu to nije samo pitanje finansijske održivosti, već njenog boljeg društvenog i ukupnog polažaja i na kraju onoga što mislim da nažalost žene posebno u ruralnim krajevima još nemaju, pitanja dostojanstvenog načina života i uposlenja sopstvenih potencijala, veština i mogućnosti", rekla je ministarka. 

Prema njenim rečima, ugovori uručeni predstavnicima civilnog društva, opština i gradova, finansirani iz IPA fonodova imaju za cilj poboljšanje sveukupnog položaja žena.

"Ugovori imaju za cilj poboljšanje ne samo socijalnog položaja žena, iako žena u Srbiji nije i ne sme da bude socijalna kategorija, već aktivni učesnik i potencijal održivog ekonomskog i regionalnog razvoja, a na čemu nismo dovoljno radili decenijama unazad", rekla je Joksimovićeva i ocenila kao značajno to što su se poslednih godina svi važni činioci od Vlade Srbije, do međunarodnih organizacija, poput UN i civilnog sektora ujedinili oko tog važnog pitanja.

Joksimovićeva je podsetila i da je zadatak Vlade Srbije da omogući institucionalni okvir i novac iz budžeta, ali i svih dostupnih fondova i izvora, pogotovo EU, ali i drugih bilateralnih partnera.

Važno je, kako je dodala, da prepoznamo da lokalna samouprva mora da koristi novac ne samo iz budžeta, već i iz fondova koji su nam na raspolaganju kao zemlji kandidatu.

To znači malo više truda, investiranja u specifična znanja, pripreme za aplikacije i pisanje projekata, ali i više sredstava za održivi razvoj na lokalu, kaže ministarka. 

Joksimovićeva je dodala da je rodna ravnopravnost deo Agende 2030. čije će rezultate naredne godine u UN prestaviti presednik Srbije Aleksandar Vučić kroz dobrovoljni nacionalni izveštaj o ispunjavanju ciljeva održivog razvoja.

"Sve to nesumnjivo daje najvažniji okvir i za ono što radimo na polju EU integracija, kroz poglavalja i standarde koje usvajamo, a jedan od najvažnijih elemenata je postizanje društva jednakih šansi i rodne ravnopravnosti", rekla je ministarka.

Šef delegacije EU Sem Fabrici podsetio je da je sa ministarkama Jadrankom Joksimović i Zoranom Mihajlović 8. marta ugovorio taj projekat iz koga je iz IPA fondova obezbeđeno dva miliona evra.

Dodao je da je to prvi takav projekat u regionu i da to potvrđuje da Srbija opet preuzima liderstvo u ovom delu Evrope.

Skupu su prisustvovali i zamenica direktora UN Women u Srbiji Jelena Milovanović, državni sekretar i u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Imre Kern i pomoćnik ministra Veljko Kovačević.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво