Poligoni za svaku auto-školu, obuka može biti i do 30 odsto skuplja

Od 25. oktobra sve auto-škole u Srbiji moraće da imaju poligon za praktičnu obuku kandidata u zakupu ili vlasništvu, kažu u MUP-u. Novi troškovi mogu da poskupe obuku i za 30 odsto kažu u auto-školama.

Da bi se stekla dozvola "B" kategorije potrebno je da se plati oko 70.000 dinara, a za neku višu kategoriju još 50.000 dinara. To su trenutne cene koje posle 25. oktobra mogu biti mnogo više, jer vlasnici auto-škola moraju imati poligone po tačno utvrđenim nacrtima Pravilnika o bezbednosti saobraćaja.

Takva promena donosi ulaganja i do 50.000 evra, tvrde u auto-školama, a u MUP-u kažu da bilo kakvih odlaganja kao što je ranije bila praksa – neće biti. Međutim, želeći da izađu u susret onima koji su poligone ranije napravili, u MUP-u su snizili kriterijume za poligonske radnje.

"Ako bi traka po novom trebalo da bude tri i po metra za one koji su poligone ranije napravili, mi smo ostavili da može da bude između tri i tri i po metra. Ili, recimo, radijus krivine trebalo bi da bude od 25. oktobra sedam metara, a sad je pet. Mi smo predložili izmenu pravilnika da može da bude od pet do sedam metara", rekla je Aleksandra Palavestrić iz MUP-a Srbije.

Novina je da poligon može biti i van grada, a da se polaganje može obaviti u gradu. U Srbiji trećina auto-škola nije do sada imala svoje poligone već su koristili javne površine.

Međutim, stručnjaci kažu da će sve ovo poskupeti polaganja, a naročito odredba da se na ispitima za "C" kategoriju voze kamioni sa opterećenjem.

"Odredba da kamion mora biti pod opterećenjem povećava potrošnju tog kamiona za obuku, povećava zagađenje životne sredine, a upitno je da li je neophodno da to bude tokom cele obuke ili samo na pojedinim časovima", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezebdnost saobraćaja.

Savet stručnjaka je da se pre upisa u auto-školu obavezno proveri da li škola ima poligon i gde će se obuka obavljati.

Takođe, treba dobro proveriti i kvalitet obuke i kvalitet škole. Ponekad nešto malo skuplje može da bude i jeftinije jer se može desiti da u toku obuke školi zbog nedostataka bude oduzeta licenca.

Za sve uplate tražite račune, jer jedino tako možete kasnije dokazati šta ste kome i kada platili kada je obuka u pitanju.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи