Manastir Studenica obeležava Svetog Simona

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Simona, a studeničko bratstvo obeležava i jednu od manastirskih slava.

U studeničkoj Bogorodičinoj crkvi počivaju mošti kralja Stefana Prvovenčanog u srebrnom ćivotu, koji je darivala kneginja Persida, supruga kneza Aleksandra Karađorđevića.

Stručnjaci republičke službe zaštite koji se staraju da hram blista u sjaju vremena kada je bio podignut, i ove sezone rade na zaštiti živopisa.

"Težište ovogodišnjih radova je na tome da se urade kompletni konzervatorsko restauratorski radovi u najvišim zonama u crkvi. To je tamo gde se nalaze predstave Jevađelista. Tu je ktitorski natpis Svetog Save koji govori o godini izgradnje crkve", kaže autor projekta konzervatorsko-restauratorskih radova Stojanka Samardžić.

U manastiru Studenici već osam godina u radionici za konzervaciju i restauraciju srednjovekovnog zidnog slikarstva budući stručnjaci doprinose završetku planiranih radova.

"Čast je raditi na jednom od najvećih kulturno-istorijskih dobara što ima naša zemlja", kaže Jovan Đorđević, student četvrte godine FPU Odseka za konzervaciju i restauraciju.

Studentica Vanja Zečević kaže da na fakultetu zapravo nemaju mnogo prakse i ovaj teren im mnogo znači zato što mogu da iskuse različite probleme.

"Upoznavanje sa novim meterijalom, sa radom na pravim freskama, ovde je sasvim drugačije jer se radi na originalu", kaže Vanja Velisavljev sa master studije FLU Odseka za kozervaciju i restauraciju.

Studeničko bratstvo raduje se svim dobronamernim.

"Ljudi koji obilaze prirodu, vernici dolaze redovno, vole da svrate, vole da vide hram, zadnjih godina povećao se broj gostiju iz Kine" kaže arhimandrit, iguman manastira Studenice Tihon Rakićević.

Prirodno okruženje Studenice dobija jesenje odelo, koje upotpunjuje lepotu drevne svetinje, za koju mnogi kažu da je naš prozor u svet kulture.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво