Kad čvarci zamirišu

Festival čvaraka u Valjevu, organizuje se trinaestu godinu u oktobru, ali prvi put traje dva dana. To je na samo turistička, već i privredna manifestacija, jer se za dan proda pet tona duvan čvaraka i oko deset tona svinjske masti.

Centar Valjeva samo na čvarke miriše ovog vikenda. Na desnoj obali Kolubare nepregledan niz majstorskih ekipa pored oranija i reka ljubitelja ovog specijaliteta od svinjskog mesa.

Dvanaest godina Festival duvan čvaraka bio je najposećeniji od jednodnevnih manifestacija u Valjevu. Ovogodišnji, trinaesti, traje dva dana.

Novina je da se prvog dana pripremaju masniji, "šoder", a drugog nadaleko čuveni, duvan čvarci.

"Duvan čvarci su najpopularniji čvarci na svetu. Mi smo prvi napravili festival čvaraka na svetu i razmišljali smo kao da to bude zanimljivo oba dana. Izmislio sam, kao, 'šoder čvarke'. I eto, danas su svi došli da vide 'šoder čvarke', a sutra će duvan čvarke", kaže organizator Festivala čvaraka u Valjevu Slavan Batoćanin.

Ekipa "Ravnogorac" iz mioničkog kraja napravila je najukusnije "šoder čvarke". Ipak, majstorstvo je na videlu kod duvan čvaraka, koje je Slavan Batoćanin zaštitio kao valjevski proizvod.

"Da je meso dobro i da ima malo masnoće, a ne mnogo. I onda polako da se krčka, jedno tri, četiri, pet do sedam časova. To je najvažnije i lagana vatra", kaže Pavle Pavlović iz Pecke.

Dejan Ignjatović, učenik prvog razreda Poljoprivredne škole u  "Valjevu", kaže da nije iskusan ali da je lako napraviti "šoder čvarke".

Slani, a slatki, kako gurmani opisuju duvan čvarke, valjevski brend, kojem je posvećen festival u oktobru, postao je veoma traženproizvod. Zbog dugog roka trajanja putuju i preko granica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво