Srpski i ruski piloti uvežbavali vazdušnu borbu u Batajnici

Četvrta međunarodna letno-taktička vežba "BARS 2018", na kojoj učestvuju pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i pripadnici Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, održava se na Aerodromu "Batajnica" do 6. oktobra. Danas je uvežbavana vazdušna borba.

Rukovodilac vežbe i komandant 204. vazduhoplovne brigade, brigadni general Željko Bilić istakao je da je reč o vežbi "Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije" koja se četvrtu godinu zaredom izvodi sa ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama.

Bilić je naveo da u vežbi učestvuju vazduhoplovi iz sastava RViPVO Vojske Srbije i to "mig 29", lovački avion u verziji jednoseda i dvoseda i helikopter Mi-17, najnoviji helikopter u našem naoružanju, kao i da su angažovane mešovite posade.

Kako je rekao, osim vazduhoplovstva Rusije i Srbije, uključeni su i pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije, a vežba se izvodi na različitim lokacijama.

"Tokom prethodna četiri dana, uvežbavali smo traganje i spasavanje, vežbe kontrole i zaštite vazdušnog prostora, vazdušnog transporta, vazdušnog desanta, evakuacije povređenih i prevoženje u medicinske ustanove. Danas je izvedena vazdušna borba, a na prostoru Čente uvežbavana su dejstva po zemaljskim ciljevima", objasnio je Bilić.

"Najviši nivo borbene pripremljenosti"

Zamenik rukovodioca vežbe, pukovnik Konstantin Surikov, naglasio je da je reč o drugom izvođenju vežbe u Srbiji čiji cilj, kako je dodao, nije obuka već priprema za izvršenje zajedničkih zadataka u mešovitim posadama.

Surikov je istakao da letno-taktička vežba znači najviši nivo borbene pripremljenosti pilota i da se uvežbavaju najsloženiji zadaci kao što su traganje i spasavanje, vazdušni boj i dejstva po ciljevima na zemlji i sporazumevanje između posada.

Nakon leta koji je prikazan posetiocima na današnjoj vežbi, pilot potpukovnik Dejan Beda, pomoćnik komandanta za operacije 204. vazduhoplovne brigade, istakao je da je cilj vežbe bio uvežbavanje kontrole i zaštite vazdušnog prostora, operativna sposobnost naših snaga i interoperabilnost.

U današnjem segmentu, kako je dodao, prikazana je i simulacija vazdušne borbe napada na pojedinačni cilj, kao i napad na zemaljske ciljeve na malim visinama.

Mešovita posada u srpskoj eskadrili. Kratak let, gađanje ciljeva na zemlji, a potom simulacija borbe migova 29. Njima su, pored domaćih, upravljali i piloti iz Rusije.

"Moj kolega je pokazao da je veoma dobro pripremljen i obučen. Ja sam samo kontrolisao kako se ispunjavaju zadaci", naglašava potpukovnik Oleg Kiljas iz Centar borbene upotrebe lovačke avijacije u Lipecku.

U realnim uslovima - bili bi uspešno ispunjeni.

"On čovek koji je dostigao sve mogućnosti koje može taj avion da dosegne. Možete da vidite od njega otprilike šta sve avion može da uradi. Mislim da je to i najveća vrednost ovoga - što smo imali prilke da letimo sa ovakvim pilotima, znalcima, i da deo njihovih umeća vidmo i da nešto naučimo", objašnjava potpukovnik Dejan Beda.

Vežba BARS četvrtu godinu zaredom realizuje se naizmenično u Ruskoj Federaciji i Republici Srbiji.

Ovogodišnja vežba počela je 1. oktobra potpisivanjem tehničkog sporazuma na Aerodromu "Batajnica" i trajaće do 6. oktobra.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво