Ružić: Reforma javne uprave kroz usavršavanje službenika

Američka privredna komora u Srbiji (AmČam) u saradnji sa kabinetom premijerke Ane Brnabić predstavila je program usavršavanja u oblasti ljudskih resursa u javnom i privatnom sektoru - "Hresurs".

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da sprovođenje ovakvih programa doprinosi reformi javne uprave.

Program "HResurs" pre svega ima za cilj profesionalni razvoj i razmenu iskustava između države i privrede.

Okupiće 28 učesnika iz privatnog i javnog sektora koji će biti podeljeni u mentorske parove, a kroz različite aktivnosti imaće priliku da tokom naredna tri meseca unaprede svoja znanja u oblasti ljudskih resursa.

Ružić kaže da će ovakvi programi dati "kvalitet više" upravi i pomoći državnim službenicima da se usavrše, te da su oni, posle procesa racionalizacije, alat za spovođenje optimizacije.

Polaznici programa koji je danas počeo, rekao je ministar, steći će i novu perspektivu i novu dimenziju upravljanja ljudskim resursima, s obzirom na to da će direktno raditi sa kolegama iz privatnog sektora.

Kako je naveo, program doprinosi i međusobnom povezivanju državnih službenika, a to je, ističe ministar, važno jer kreiranje politika nikada nije izolovani proces, već upravo sinteza zajedničkog rada različitih organa na različitim nivoima vlasti.

Ovaj vid mentorstva, kaže ministar, još jedan je pokazatelj spremnosti Vlade Srbije da sa privrednim društvima, nevladinim sektorom i drugim zainteresovanim kreira javne politike.

"Iako mentorstvo ima svoje mesto u stručnom usavršavanju državnih služebnika već nekoliko godina unazad, zvanično smo ga u normativnom okviru prepoznali tek prošle godine usvajanjem određenih zakona, među kojima je i Zakon o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu", rekao je Ružić.

Naveo je da je mentorstvo jedna od metoda za prenošenje znanja, te najavio da Ministarstvo priprema i program mentorstva za pripravnike u državnim organima ili za početnike i to kroz rad sa iskusnijim zaposlenima.

Predsednica AmČama Jelena Pavlović rekla je da ta poslovna asocijacija i kroz program "HResurs" dokazuje da je spremna da iskustva i znanja svojih članica stavi na raspolaganje državi.

"Program 'HResurs' pre svega ima za cilj profesionalni razvoj i razmenu iskustava između države i privrede. Kroz komunikaciju ove dve strane, inspirisaćemo mnoge promene kada je u pitanju pristup rukovođenju ljudskim resursima u državnoj upravi, a uz pomoć ekspertize našeg HR foruma program će predstavljati dodatnu vrednost za sve polaznike iz državne uprave", rekla je Pavlovićeva.

Program "HResurs" sprovešće Nacionalna akademija za javnu upravu, a v. d. direktora akademije Dražen Maravić kaže da saradnja sa Američkom privrednom komorom donosi najnoviju praksu iz privatnog sektora u upravljanju ljudskim resursima, uspešnih svetskih, ali i domaćih kompanija.

"Na ovaj način, realizujemo razmenu iskustava između države i privrede i omogućavamo profesionalni razvoj državnih službenika. Verujem da ćemo pozitivnim primerima i zajedničkim snagama inspirisati promene u pristupu rukovođenja ljudskim resursima u državnoj upravi, kako bi svi službenici razumeli osnovnu svrhu rada uprave - pružiti efikasnije javne usluge građanima i privredi", rekao je je Maravić.

Ivona Simić, savetnica predsednice Vlade Srbije, kaže da su projekti saradnje, poput programa "HResurs", ključni za sinergiju i odnos poverenja koji treba graditi kako bi država bila bolji servis građanima i privredi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво